Nurmeksen kaupungin hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 laadinta on jo loppusuoralla. Suunnitelma valmistunee tammikuussa 2022 samoihin aikoihin Nurmeksen kaupungin uuden strategian kanssa. Hyvinvointijohtajan vetämä hyte-työryhmä on tehnyt hyvää työtä alati muuttuvassa toimintaympäristössä.
Hyvinvointisuunnitelmaluonnos ”PAREMMIN VOIVA NURMES” sisältää tätä kirjoitettaessa 4 teemaa, 8 pääpainopistettä ja 24 toimenpidettä. Teemat ovat: 1) Hyvinvoivat, terveet ja osalliset asukkaat 2) Korkeatasoinen osaaminen ja hyvät työllistymisen edellytykset 3) Asukaskeskeiset palvelut ja niitä tukeva hyvinvointiyrittäjyys sekä 4) Terveellinen, turvallinen ja viihtyisä ympäristö.
Kullakin teemalla on muutama pääpainopiste (1-3 kpl) ja kullakin pääpainopisteellä on 2-5 toimenpidettä. Suunnitelma sisältää myös esityksen prosessi- ja tulosindikaattoreista, Hyte-rakenteen arviointimenettelyn kuvauksen, toimenpiteiden seurantataulukon, hyte-kertoimen, tea-viisarin sekä swot-analyysin Nurmeksen hyvinvointirakenteesta. SWOT kertoo monista vahvuuksistamme ja toimintaympäristön mahdollisuuksista, joiden avulla voimme yhdessä onnistua.
Hyvinvointisuunnitelman toimenpiteistä muutamat tulevat nousemaan vuosittain Nurmeksen kaupunkikonsernin toiminnallisiin tavoitteisiin. Vuoden 2022 osalta tämä tapahtuu poikkeuksellisesti vasta vuoden 2022 puolella, koska kuntavaalien siirto teki syksyn aikataulusta mahdottoman kokonaisuuden synkronoimiseksi vanhan kalenterivuoden puolella. Sama pätee myös uuteen Nurmeksen strategiaan. Sitten syksyllä 2022 päästään takaisin normaaliin rytmiin, kun laaditaan vuoden 2023 talousarviota.
Pidän hyvinvointisuunnitelman luonnosta onnistuneena. Sitä laadittaessa on jouduttu tekemään kompromisseja useiden eri asioiden suhteen. Työtä on vaikeuttanut ns. rajapinnassa tapahtuvat valtakunnalliset organisaatiouudistukset kuten hyvinvointialueiden valmistelu ja TE-palvelujen uudistus.
Hyvinvointisuunnitelmaa on onnistuttu laatimaan rinnakkain kaupungin uuden strategian kanssa ilman, että olisi ajauduttu turhaan keskusteluun siitä, kumpi ohjaa kumpaa. Hyvää pohjatyötä asiaan tehtiin jo aiempina vuosina Nurmeksen talousjohtajan toimesta, jolloin hyvinvointisuunnitelma oli osa taloussuunnittelua. Hyvinvointisuunnitelman sisältöön vaikuttaa myös valtakunnallinen tietotuotanto ja kunnan oma tiedonkeruu: ei ole näet mielekästä mitata sellaista, jolle ei ole olemassa mittaria tai arvosteluasteikkoa.
Valtion kannustin HYTE-työhön on rahallisesti melkoisen pieni vuodesta 2023 lähtien. Nurmeksen kaupungin tapauksessa (9 500 asukasta) huonon ja hyvän HYTE-työn rahallinen ero on noin 65 000 euroa vuodessa. Onkin perusteltua kysyä, onko tuo ero liian vähän?
Nurmeksen kaupungin kannalta pidän hyvinvointisuunnitelman suurimpana etuna meidän palvelujärjestelmän kehittämistä ja kokonaisvaltaista laatuajattelua. Meidän tulee taistella yhdessä heikon osallisuuden kokemusta vastaan. Innovatiivinen ja innostunut toimijakenttä on tässä meidän paras keinomme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.