29.7.2013

Elävä kala ui veden alla


Terveisiä helteisestä Euroopasta. Olimme 12 päivän kesälomareissulla vaimon kanssa Keski-Euroopassa. Kiersimme vuokra-autolla Unkaria, Sloveniaa, Itävaltaa ja Slovakiaa. Jos kehut jättää yhteen asiaan, niin Itävallan Alpit ja kauniit järvet jäivät mieleen Salzkammergutin alueella. Siellä kannattaa käydä toistekin.
Unkarin, Suomen ja Viron kielen samankaltaisuudesta on paljon puhetta. Esimerkkinä olkoon seuraava lause: ”Eleven hal uszik a viz alatt”. Sama viroksi: ”Elav kala ujub vee all” ja suomeksi: ”Elävä kala ui veden alla”. Tästä voi kukin itse päätellä samankaltaisuudesta. Unkarissa minä havahduin monta kertaa, kun olin kuulevinaan Budapestin puheensorinassa suomenkielisiä sanoja. Niin samoilta äänteet kuulostivat. Unkarilaiset pitävät meitä suomalaisia sukulaisinaan ja ovat aina ystävällisiä.

Blogini otsikkoon on kätevää liittää myös Itävallassa näkemämme kaunis alppijärvi Toplitzsee. Sen pohjaan Hitler kätki väärennettyjä osakekirjoja ja rahaa romahduttaakseen sitten myöhemmin Lontoon pörssin. Pisteenä iin päälle kuvankauniiseen järveen kylvettiin vielä suuria merimiinoja! Ihmisen hulluudella ei ole mitään rajoja. Viisaudella sentään on jonkinlaiset.
Onko Euroopassa ylipäätään eläviä kaloja? Mitä pinnan alla oikeasti tapahtuu? Kun juttelin eurooppalaisten kanssa, niin huoli taloudesta tuntui yhdistävän kaikkia. Pankkeihin ei luoteta, ei edes enää Saksassa. Saksalaiset siirtävät varojaan asuntoihin ja tuottaviin yrityssijoituksiin. Asuntoja on paljon myynnissä esimerkiksi Unkarissa. Slovenia on vaikeuksissa ja yritykset rahoittavat toinen toisiaan. Osa ihmisistä ja yrityksistä on siirtynyt vaihdantatalouteen välttääkseen arvonlisäveron. Majapaikoissa oli hyvin tilaa, mikä lienee myös omalta osaltaan merkki talouden heikosta tilasta.

Euroopan moottoritieverkko on sitä vastoin kunnossa. Liikkuminen maasta toiseen on nopeaa ja rajanylitykset tapahtuvat miltei huomaamatta. Ajoimme 1600 kilometriä hyväkuntoisia teitä. Monessa maassa EU-rahoja onkin laitettu viisaasti liikenne-infraan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.