9.6.2014

Urheiluseurat liikuttavatUrheiluseurat tekevät arvokasta työtä kasvattamalla nuoria ja liikuttamalla meitä suomalaisia. Monella paikkakunnalla on yleisseura, jonka lajivalikoima on laaja ja se elää eri vuosikymmenten kehityksen mukana. Meillä Nurmeksessa on vireä ja monipuolinen yleisseura Nurmeksen Sepot. Nämä yleisseurat ovatkin urheiluseurojen aatelia monessa merkityksessä.

Minulla oli suuri ilo olla oman kasvattajaseurani Iisalmen Visan 110-vuotisjuhlissa viime lauantaina. Juhla oli arvokas ja paikalla oli väkeä paljon. Sain myös juhlassa Pohjois-Savon Liikunnan myöntämän tunnustuksen ”Kunniakilven” urheilun hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä. Koin juhlassa monta liikutuksen hetkeä. Olenhan nähnyt urheiluseuran monelta kantilta: kilpaurheilijana, valmentajana, huoltajana, talkoolaisena sekä seuran puheenjohtajana. Ilman urheiluseuraa minä en olisi minä ja olisin paljon itsekkäämpi ihminen.

Urheiluseurat uusiutuvat ajan hengen mukaisesti. Uusia ja viime vuosien lajeja myös yleisseuroissa ovat mm. triathlon ja salibändi. Murrosvaiheissa yleisseurat ottavat siipiensä suojiin jonkun nousevan tai taantuvan lajin. Joskus yleisseurasta erkanee uusi, yhteen lajiin erikoistunut seura. Erityisestä kesällä urheiluseurat tarjoavat nuorille leirejä ja urheilukouluja. Nämä mahdollistavat eri lajien kokeilun.

Urheiluseurojen varainhankinta on myös muuttunut vuosien saatossa. Takavuosina pidettiin tansseja, tehtiin talkoita, myytiin tukkeja ja tehtiin aurausviittoja. Nykyajan varainhankintakeinoja ovat seuralehdet, suora yrityssponsorointi sekä yksityishenkilöinä toimivat ”enkelit”. Minäkin olen ollut tällainen hiljainen tukija. Seuratyön ytimen muodostaa ne muutaman kymmentä aktiivista seuralaista, jotka käyttävät vuosittain oman urheiluseuransa asioihin keskimäärin yli tunnin vuoden jokaisena päivänä. Se on paljon omasta ajasta annettuna.

Urheiluseuran kannalta ehkäpä tärkein yhteistyösuhde on suhde omaan kuntaan. Kunnan kanssa tehtävät liikuntapaikkaratkaisut ovat pitkäkestoisia valintoja, joiden toivoo osuvan oikeaan. Liikunnalla on suuri merkitys yksilön hyvinvointiin ja sitä kautta myös kansanterveyteen. Tämän vuoksi meidän on syytä arvostaa urheiluseurojen tekemää työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.