15.5.2017

Kuntien Jukolanviesti



Suunnistajat valmistautuvat jo täyttä päätä tulevan kesän Jukolan viestiin Enon Harpatinvaarassa. Aloin pohtia, että kunnissa on sama tilanne. Uutta neljän vuoden mittaista valtuustokautta voi näet verrata pitkään ja vaativaan Jukolan viestiin.

Kuntajukolan ykkösrastille on pitkä matka ja se kestää noin puoli vuotta. Lähtökiihdytyksen jälkeen joukkueet (kunnat) suuntaavat omille rasteilleen. Suunnan ja ykkösrastin hajonnan päättää valtuusto seminaarissaan. Usealla joukkueella on sama ensimmäinen hajontarasti eli elinkeinorasti. Joillakin joukkueilla se on osallisuusrasti. Porukassa on myös peesareita, jotka ajelehtivat muiden suunnistajien mukana eteenpäin tietämättä tarkalleen mihin.

Lähtökiihdytyksessä tönitään ja silmäillään koko rataa. Mitä pahoja paikkoja on tulossa? Missä vaaditaan tarkkaa suunnistusta ja missä on pitkä rastiväli. Kuntajoukkueen kartanlukua ja mikroreitinvalintaa tekee kunnanhallitus. Se suunnistaa joka sekunti ja tekee päätöksen joka kolmas sekunti. Tämä on kilpasuunnistajan arkea.

Jotkut joukkueet ovat jo lähdössä huonossa asemassa: maitohappoa on jäsenissä, on harjoiteltu laiskasti tai otsalampun akussa on vähän virtaa jo lähdössä. Voi olla, että joukkueen juoksujärjestys on myös laadittu kokemattomasti eli joukkueen aloittajaksi on pantu virkamies. Häneltä puuttuu myös varalamppu ja varakompassi. Selitellään jo lähdössä. Panta kiristää.

Kakkosrastille mennessä pitää alkaa tuntua pahalta. Se on merkki hyvästä vauhdista. Porukka harvenee ja on tilaa juosta. Kuntasuunnistuksen kakkosrasti on noin kahdeksan kuukauden päässä, kun vuoden 2017 tilinpäätökset valmistuvat. Joukkueen valmentajana on näet valtio, joka mitoittaa joukkueen vauhdin samaksi myös tulevilla rastiväleillä. Jos tätä vauhtia jaksaa vaihtoon asti, niin viesti on alkanut hyvin.

Kolmosrasti on puolentoista vuoden päästä, kun maakuntahallinto aloittaa. Pohjois-Karjalan joukkueille se on helppo, koska tätä sote-maastotyyppiä on treenattu jo pitkään. Rastinotto tapahtuu nopeasti ja vauhti ei hidastu. Kuin telkkä pönttöön joukkueet löytävät kolmosrastin. Etelän joukkueet pummaavat tätä rastia pahasti ja saattaapa joku joukkue keskeyttää koko viestin.

Viesti etenee pimeän yön läpi. ”Suden hetkellä” kakkososuuden kärki saapuu vaihtoon. Kolmannen osuuden lopussa kajastaa jo aamu. Silloin osa joukkueista tietää jo pärjäävänsä. Ollaan valtuustokauden puolivälissä. Ilmassa on onnistumisen merkkejä. Monet joukkueet ovat jo käyttäneet parhaat voimansa alkuosuuksilla. Puolestaan ne joukkueet, jotka pärjäävät lopputuloksissa alkavat vasta nyt panemaan parasta peliin eli korttipakka alkaa työntää ässiään esiin. Mitä lyhempi osuus, sitä parempi suunnistaja tarvitaan. Joukkueen paras ja sujuvin suunnistaja pannaan Jukolassa aina neljännelle osuudelle.

Viides osuus on kuntaviestissä paineenalaisin. Saako istuva valtuusto mitään aikaiseksi tässä viestissä? Viidennen osuuden lopussa johtava joukkue voittaa usein Jukolan viestin. Joukkue suunnistaa kuin hurmiossa ja erittäin virheettömästi. Vaaran rinnerastit löytyvät helposti. Kuntajukolan viides osuus juostaan hyvässä taloussuhdanteessa vuoden 2019 loppupuolella.

Viestin kuudes osuus ja viimeinen seitsemäs osuus ovat sadon korjuuta. Ei ole turhaan harjoiteltu 800 tuntia vuodessa. Ei ole turhaan tehty hyvää kuntastrategiaa. Pitkän viestin hedelmät korjataan nyt ja vain joukkueen ankkurilla on lupa ottaa riskejä. Ankkuri sinetöi voiton. Jukolan voittajajoukkueen ankkuri juoksee 5 000 metriä radalla alle 15 minuutin. Kuntajoukkueen ankkuri puolestaan varmistaa, että kaikki strategiaan kirjatut asiat saadaan tehtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.