Lieksan kaupunki on Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy:n (PIKES) suurin asiakas. Lieksaan kohdistuu yritysneuvontapalveluista 48,6 %, Nurmekseen 41,8 % ja Valtimolle 9,5 %. Tämän ohella Nurmeksen kaupunki ostaa erillispalveluna toimitila-asiamiehen palvelut maksamalla niistä 66 000 euroa vuodessa. Nurmes saa tätä kautta 25 neuvontasuoritetta lisää. PIKES:in hanketoiminnassa on myös Lieksan suunnalla painopiste suuren Luontokolin kasvusysäys –hankkeen takia. Asiakasmääriä tarkasteltaessa PIKES on nykytilassaan hyvin tasapainossa lukuun ottamatta Valtimon lievää asiakasmäärän aliedustusta verrattuna omistukseen ja vuosimaksuihin.
Lieksassa on myös suurin asiakaspotentiaali eli yritysten toimipaikkojen määrä. Lieksassa on 711 yritystoimipaikkaa, Nurmeksessa 570 ja Valtimolla 187. Prosentteina nämä ovat 48,8 %, 38,8 % ja 12,7 %. PIKES:in nykyiset omistusosuudet kuntien kesken ovat 49,4 %, 38,6 % ja 12,0 %. Ei ole sattumaa se, miksi PIKES:in nykyinen omituspohja on juuri tällainen. Itse asiassa Lieksalla on nykytilassa hieman yliomistusta ja Valtimolla omistusta hieman liian vähän. Tämä kauneusvirhe johtuu PIKES:in osakkeen epälikvidisydestä eli pienestä osakemäärästä: 83 osaketta ei voida jakaa ihan tarkalleen oikein, silloin kun puhutaan 1-2 prosenttiyksikön epäsymmetrisyydestä.
Edellä esitettyjen lukujen valossa PIKES on balanssissa. Kun kuntien maksamat euromäärät ynnätään yhteen, niin Nurmes maksaa PIKES:lle asukaslukuun suhteutettuna vuositasolla 24 000 euroa enemmän kuin Lieksa. Maakunnassa ollaan syystäkin ihmeissään syntyneestä tilanteesta. Kysymys ei taida ollakaan kuntien välisestä epäluottamuksesta, vaan kuntien itseluottamuksen puutteesta!
Lieksan Teollisuuskylä Oy:n toimintatavan kehittäminen on Lieksan kaupungin oma asia, joten sitä ei ole tarkoituksenmukaista kytkeä mitenkään PIKES:iin. Junahan ajoi käsitykseni mukaan tämän asian ohi jo 3½ vuotta sitten, kun seudullisen toimitilayhtiön perustaminen oli kalkkiviivoilla. Nyt talouden realiteetit ovat tulleet vastaan ja naapurien into tähän hankkeeseen on hiipunut.
Pielisen Karjalan kuntien poliittiset ryhmät ovat mielestäni lisäksi tuoneet PIKES:iin vakautta sopimalla 2-vuotisesta puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajakierrosta Nurmeksen ja Lieksan kesken sekä kahden suurimman puolueen eli Keskustan ja SDP:n kesken. Pidän tätä hyvänä asiana. Kunnasta ja puolueesta riippumatta PIKES:in puheenjohtajat ovat tähän asti tehneet tuloksekasta ja jämerää jälkeä.
PIKES on tehnyt ja tekee hyvää työtä. Nyt on aika antaa työrauha yhtiölle, niin että sen hyvä työ koko Pielisen Karjalan hyväksi voi jatkua. Seutukuntanahan meillä on lisäksi edessä suuria haasteita kunnallisen palvelutuotannon järjestämisessä ja kuntarakenteen tarkastelussa.
Nyt on tärkeää pitää elinkeinoasioissa koko Pielisen Karjalan ja Pohjois-Karjalan etu oman kunnan edun edellä. Siksi kovaa kisa esimerkiksi uusista työpaikoista on Suomen ja Euroopan muiden seutukuntien kanssa.
Tästäkään päivästä ei tullut hyvää uutispäivää, vaan PIKES jatkaa olemassaoloaan ja työtään koko Pielisen Karjalan hyväksi.