12.12.2012

Elokuvajuhlat valinkauhassa

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on tänään (12.12.2012) palkinnut Nurmeksen elokuvajuhlat. Tämä on arvokas tunnustus nimenomaan sisällöstä ja kunnia kuuluukin tässä Heikki Rantaselle, Kai Lehtiselle ja Jarmo Korhoselle. Nurmeksen nuorisokeskus Hyvärilä on henkilökuntineen tarjonnut juhlille hyvän kodin, ja Kuhasen Jukan työpanos on ollut suuri. Suuri kiitos kaikille, joille se oikeasti kuuluu.
Nurmeksen kaupunki on tehnyt elokuvajuhlat mahdollisiksi kolmen vuoden ajan. Jatkossa Loma-Nurmes (= Nurmeksen kaupunki) ei enää kanna taloudellista riskiä. Nyt on maakunnan vuoro astua esiin, koska kysymys on maakunnallisesta elokuvajuhlasta. Kaikilla tahoilla on näet tahto ja usko jatkaa elokuvajuhlia. Yhdestä asiasta mikään taho ei halunne tinkiä, ja sen on juhlien taiteellinen taso. Tämän totesimme tänään, kun keskustelin puhelimessa Rantasen Heikin kanssa.
Uskon, että elokuvajuhlat ovat myös vuonna 2013 Pohjois-Karjalassa. Paikka ei tosin ole Nurmes, koska haluamme nyt fokusoida Hyvärilän toiminnan taas olennaiseen ja saada vuosituloksen kääntymään plussalle. Kannan tästä päätöksestä myös vastuun. Voidaanhan myös kysyä oikeutetusti, onko sittenkään tappio luopua tappiollisesta toiminnasta? Toinen ajuri on sinällään mahdoton taloudellinen yhtälö: elokuvajuhlat eivät toimi taloudellisesti. Tämä kysymys on kaikilla potentiaalisilla juhlien järjestäjillä edessä paikasta riippumatta.
Elokuvajuhlien erikoisuus on ollut oppilaitosyhteistyö. Näin juhlilla on ollut myös kasvatuksellinen ja ammatillinen ulottuvuus. Oppilaitoksille elokuvajuhlat ovat olleet hieno foorumi esitellä alalle opiskelevien nuorten töitä. Nuorten kanssa toimittaessa on tosin ikävä velvollisuuteni ottaa esille se tosiasia, että alkoholin suhteen on oltava nollatoleranssi.
Toivon henkilökohtaisesti, että Nurmekseen suunnitellut elokuvaproduktiot, kuten kaukopartioelokuva, toteutuvat. Vakuutena tälle ovat luottamuspohja, joka on syntynyt kolmen vuoden aikana.
Asiaan palataan joulun jälkeen tammikuussa. Uusi vuosi näyttää elokuvajuhlien uuden tulemisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.