21.2.2013

Kyläkierroksen satoa

Nurmeksessa on tehty viime viikkoina kyläkierrosta. Olen itse ollut mukana näissä kyläilloissa. Iltojen hyvä henki ja väkimäärä ovat olleet minulle positiivinen yllätys. Nurmeksen kylät ovat eläviä, ja kaupungilla näyttää olevan hyvä puheyhteys kylien kanssa.
Kyläkierroksen toteutuksesta on vastannut Maaseudun Sivistysliiton ”Laiffia landella” -projekti Reeta Rönkön johdolla. Kyläkierros on ollut hyvä tapa päästä juttuun kylän ihmisten kanssa. Olen kertonut Nurmeksen kaupungin kuulumisista ja ollut ryhmätöissä mukana kirjaamassa ja keskustelemassa ajankohtaisia asioita.
Eniten kylillä ovat puhuttaneet tie- ja liikenneasiat sekä laajakaista. Kyläteiden kunto on rapautumassa ja kunnossapidossa on toivomisen varaa. Laajakaista on puolestaan erittäin ajankohtainen asia: nyt on tuhannen taala paikka ilmaista halukkuus laajakaistaliittymään. Toivotankin Pielisen tietoverkko-osuuskunnalle menestystä vaativassa kaksivuotisessa rakennusurakassa Lieksa-Nurmes-Juuka alueella.
Nurmeksen kaikki kylät ovat aina olleet aktiivisia kehittäjiä. Omia hankkeita on viety läpi mm. Leader- rahoituksen turvin. Kyläkirjoja tehdään. Kesäteatterit ovat aktiivisia. Yritystoiminta on vireää. Maatalous investoi. Kylät näyttäytyvätkin vetovoimaisina asumiskohteina. Kiinteistövälittäjien mukaan maaseutukohteet tekevät hyvin kauppansa nuorten perheiden muuttaessa maalle.
Nurmeksen elinvoimaisilla ja omatoimisilla kylillä on suuri merkitys koko Nurmeksen menestyksessä. Nurmeksen kaupunki on tasapainoinen kokonaisuus maaseutua ja taajamaa niin työpaikkoineen kuin asumisen vaihtoehtoineen.
Kolmesataa vuosittain Nurmekseen muuttavaa ihmistä on tuskin väärässä. Nurmes on näet asukasystävällinen kaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.