6.2.2013

Nuorten parissa Nurmeksen lukiolla

Olin puhumassa Nurmeksen lukiolla. Puhuin nuorille opiskelusta, elämän hallinnasta, työurista ja pärjäämisestä. Kuulijakuntani oli vastaanottavainen. Tunnelma oli rento ja lämmin.
Kerroin ennen kaikkea omista kokemuksistani ja havainnoistani opiskelussa ja työelämässä. Korostin elinikäisen oppimisen tärkeyttä. Rohkaisin erityisesti poikia opiskelemaan myös aikuisiällä työn ohessa. Puhuin myös nykyajan ilmiöstä eli työurien moninaisuudesta. Kerroin oman esimerkkini siitä, että olen opiskellut monipuolisesti ja tehnyt erilaisia töitä asiantuntijana, kehittäjänä ja esimiehenä. Korostin opiskelun olevan elämää varten eikä vain yhtä ammattia varten.
Yhtenä asiana otin esille myös kriittisen medialukutaidon. Sosiaalinen media sisältää vaaroja laadukkaan oppimisen ja tiedonhankinnan näkökulmasta. Sosiaalisesta mediasta löytyy liian helposti pinnallisia tai jopa vääriä faktoja. Viimeistään tämä asia tulee opiskelussa vastaan silloin, kun on aika tehdä opinnäytteitä ja lopputöitä.
Annoin myös käytännön vinkkejä työnhakuun. Korostin työnantajien suoraa lähestymistä mm. avoimen hakemuksen muodossa. Neuvoin myös tekemään ehjiä kokonaisuuksia niin opiskelussa kuin työelämässä, koska ne näyttävät cv:ssä hyviltä. Opastin nuoria myös seuraamaan aktiivisesti omaa aikaansa ja viestittämään tästä myös myönteistä kuvaa esimerkiksi rekrytointitilanteissa. Rohkaisin kansainvälisten kokemusten hakuun. Maailmalla viisastuu.
Lukiolaiset pitivät myös kaupunginjohtajan kyselytunnin. Minulta kysyttiin muun muassa Nurmeksen palveluista, kuntaliitoksista, lukion tulevaisuudesta, koulukirjojen maksullisuudesta, nuorten kokoontumistiloista sekä siitä, mitä minä itse olen konkreettisesti tehnyt Nurmeksen nuorten hyväksi.
Omasta mielestäni vierailuni ja puheeni Nurmeksen lukiolla oli onnistunut. Toivon, että kokemus oli molemmin puolinen ja myös Nurmeksen tulevaisuuden lupaukset ovat kanssani samaa mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.