30.1.2013

Tilastot puhuvat vahvaa Nurmeksen kieltä

Tiedostusvälineet ovat viime päivinä panneet merkille Nurmeksen kaupungin myönteisen kehityksen ja vahvan vireen. Niinpä päätin itsekin hieman kaivaa tietoja. Ja toden totta asiassa on vinha perä…
Yksi parhaista uutisista on Nurmeksen muuttovoitto (+3 henkilöä) viime vuodelta 2012. Sitten vuoden 1981 Nurmes ei ole kirjannut muuttovoittoa. Vuoden 2012 kokonaismuutos oli -44, kun vastaava luku oli esimerkiksi Lieksassa -185. Nurmeksen väestökato on pienin sitten vuoden 1991.
Nurmeksen työttömyys oli joulukuun lopussa 16,1 %, mikä on matalin joulukuun luku vuosien 2008–2012 aikajänteellä. Lieksan vastaava luku oli 20,7 %. Alhaisimmillaan Nurmeksen työttömyys on kesäkuukausina 12 prosentin luokkaa. Juuri nyt ajankohtainen valtakunnan tason ”minitaantuma” ei näytä romahduttaneen Nurmeksen työttömyyttä.
Nurmeksen kaupungilla on lainaa vuoden lopussa vain 1122 euroa asukasta kohti, joka on vain noin puolet Suomen kuntien keskiarvosta. Vuoden 2012 tulos on lähellä nollaa vuosikatteen ollessa n. 2,1 miljoonaa euroa.
Nurmeksen yrityskentässä on myös vauhti päällä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen tuet vuodelle 2012 olivat Nurmekseen yhteensä 1 800 000 euroa ja ne tuovat toteutuessaan 36 uutta työpaikkaa. Tämän ohella maataloudessa yhteensä 12 kohdetta sai rahoitusta Nurmeksessa. Nurmes olikin heti Joensuun jälkeen kakkonen kuntakohtaisessa rahanjaossa.
Nurmeksessa on tällä hetkellä käynnissä useita yrityshankkeita, joista tärkeimmät ovat leipomon laajennus (8,8 M€), raskaskonehalli (1,1 M€), bioterminaali (0,6 M€) ja biohiiltämö (30 M€). Nämä neljä hanketta tuovat suoria työpaikkoja yhteensä noin 60 ja välillisiä noin 350.
Nurmeslaisten sairastavuus on myös alentunut. Olemme nyt Pielisen Karjalan terveintä porukkaa. Toisaalta tämä pienentää meidän valtionosuuksia tältä osin kuten myös lasten huostaanottojen vähentyminen.
Nurmes on selvinnyt myös viime vuonna naapureitaan paremmin valtionhallinnon työpaikkojen muutoksissa mm. poliisihallinnon ja ulosoton muutoksissa. Valtionhallinnossa Nurmes tunnetaan hyvänä ja luotettavana kumppanina.
Tilastot voivat myös valehdella tai turruttaa. Aina pitää muistaa, että ahkera työ kovankin onnen voittaa. Nöyrä, sitkeä ja taitava työ palkitaan kuntakehittämisessä. Nurmes on nyt selvästi löytänyt paremmat ajolinjat. Toivon, että pidämme vauhdin päällä ja suunnan vakaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.