15.4.2013

Pielisen Karjalaan uusi elinkeinostrategia

On taas aika piirtää yhdessä karttaa tulevaisuuteen. PIKES on näet käynnistänyt Pielisen Karjalan seudullisen elinkeinostrategian laatimisen. Tämä on jo kolmas yhteinen strategia.
Pielisen Karjalan nousu on ollut vuodesta 2006 lähtien häkellyttävää: kaikilla keskeisillä kehittämisen mittareilla mitattuna olemme nousseet Pohjois-Karjalan maakunnan keskiarvon yläpuolelle ja omaa väestöosuuttamme parempaan asemaan. Keskeinen selittäjä tähän on ollut ilmapiirin kohentuminen ja PIKES:in torhakas työ seutukunnan eteen. Muu maakunta ja media sen mukana ovat ihmetelleet menoa.
Strategian tärkein vaikutus toteutuu siinä, minne voimavaroja jatkossa suunnataan. Strategisen ajattelun perustahan on mobiilien voimavarojen uudelleen suuntaaminen. Pitää myös muistaa, että PIKES on tehokas vipuvaikuttaja: Valtimon, Lieksan ja Nurmeksen sijoittama euro tuottaa PIKES:in kautta 7 muuta euroa lisää panoksia kehittämiseen.
Missä sitten on Pielisen Karjalan tulevaisuus? Uskon sen olevan ennen kaikkea teollisuuden uusiutumiskyvyssä. Meillä Nurmeksessa tämä uusiutumisen voima näkyy tällä hetkellä elintarviketeollisuudessa, metalliteollisuudessa ja vihreässä energiassa. Lieksassa isot teollisuusyritykset ovat myös onnistuneesti uineet yleistä virtaa vastaan ja vahvistaneet omia asemiaan.
Pielisen Karjalan suurimmat haasteet liittyvät yksituumaisuuden säilyttämiseen. Onneksi tähän saakka veneessä on ollut vähemmän keikuttajia kuin soutajia. Itse pidän tärkeänä sitä, että kaikki kunnat luottavat seudulliseen elinkeinostrategiaan ja pidättäytyvät oman elinkeinostrategian raapustamisesta. Haluamme pitää myös naapurimme eli Juuan kunnan mukana meidän kokonaisuudessa. Kun oma lehmä on talutettu ojaan, niin parasta on sonninkin olla tallessa!
Kun sitten eletään uuden strategiakauden viimeisiä vuosia 2017, niin kuntia on jo vähemmän. Tässäkin mielessä elinkeinostrategia kulkee etumaastossa raivaten tietä uuteen innostavaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.