12.6.2013

Katselin, katselin Pielisen pintaa....

Pielisen pinnan mataluus on puhuttanut paljon Lieksassa, Nurmeksessa ja Juuassa. Syksyvesi on liian matalalla. Viidenkymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna ollaan 30 senttiä alempana. Matala syksyvesi aiheuttaa haittaa rantojen käyttäjille ja elinkeinonharjoittajille. Myös aineellisia vahinkoja on jo tullut liikaa: laitureiden särkymisiä, rantojen liikkumista, veteen upotettujen putkitusten liikkumista ja särkymistä, ylimääräistä työtä, hajuhaittoja, maisemahaittoja…
Aivan viime aikoina on puhetta ollut myös kevätveden mataluuden haitoista: kevätkutuiset kalat, kuten harjus, ovat kärsijöitä. Harjus on herkkä vedenpinnan korkeusvaihteluille, ja sen lisääntymisalueet olivat kuivilla viime talvena. Nojaan tässä asiassa Turusen Jukkaan Lieksasta, jota pidän eräänä Pielisen kalastusasioiden parhaista tuntijoista.
Viimeinen pisara Pielisessä oli viimetalvinen norppajuoksutus, joka pudotti veden pintaa ennätykselliset 120 senttiä. Voidaanko Saimaan norppaa todellakin pitää uhanalaisempana kuin Pielisen harjusta? Enpä usko. Norppajuoksutukset olivat haitallista ns. lyhytaikaissäätöä, jolla oli useita vahingollisia vaikutuksia eri eliö- ja kalalajeille.
Pielisen Karjalan kunnat ovat lausuneet jo vuosia sitten, että syysveden pitää olla korkeammalla ja tämä lausunto olikin yksi syy, miksi Pielisen juoksutusten kehittämisryhmä asetettiin. Myös Pohjois-Karjalan maakuntahallitus edellyttää ratkaisun löytymistä niin, että vedenpinta ei mene syksyllä liian matalalle.
Pielinen ei ole kuin luonnonjärvi, vaan sen veden korkeuden vaihtelu vastaa säännösteltyä järveä. Tällä perusteella kannatan Pielisen ottamista säännöstelyn piiriin laillisesti. Lievä säännöstely poistaisi matalan veden haitan.
Säännöstely voisi alkaa vuoden 2017 alusta, koska suuren järven säännöstelysäännön valmistelu kestää kauan nyt uuden vesilain mukaan. Säännöstelyähän hakee hyödyn saaja. Uskon, että voimayhtiöt, Pohjois-Karjalan ELY ja kunnat löytävät asiassa toisensa. Tarvitaan siis säännöstelyä valmisteleva hanke työryhmineen. Itse olen valmis esittelemään asiaa myönteisessä valossa myös Nurmeksen kaupunginhallitukselle. Nythän ei puhuta lainkaan vähäpätöisestä asiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.