3.10.2013

Sotea siellä, sotea täälläKuntia työllistävät juuri näinä päivinä eniten sote-asiat. Syitä on kolme: vuosittainen talousarvion laadinta, valtion pyytämä sote-lausunto sekä kuntien ja seutujen omat soten kehittämispyrkimykset. Tärkein asia näistä kolmesta on kunnan tekemä oma kehittämistyö soten suhteen. Se johtaa pitemmässä juoksussa parempaan palvelujen laatuun ja kustannustehokkuuteen.

Meillä Nurmeksessa yleistilanne on hallinnassa: Erikoissairaanhoidon kustannusten nousu näyttää kohtuulliselta, perusterveydenhoito toimii kustannustehokkaasti ja sosiaalipalvelut toimivat. Kaikkien näiden kolmen talousarvioesitykset ovat kuitenkin yhteensä miljoona euroa liian suuret kantokykyymme nähden. Hallintokunnat ovat kuten suo: ne pyrkivät kasvattamaan uuden sammaleen vanhan päälle. Tasapainotettavaa siis riittää. Pielisen Karjalan kaikki neljä kuntaa aikovat olla mukana kuntarakenneselvityksessä. Meillä on myös omia ajatuksia soten kehittämisen suhteen. Kuntien valmistelemista sote-lausunnoista on vielä ennenaikaista sanoa yhtään mitään, koska arvioitavana on vasta STM:n työryhmän väliraportti.

Valtiovallan sote-uudistus on vasta puolimatkan krouvissa. Tästä on vielä pitkä matka maaliin, koska Suomi on maakuntien ja kunnallisen itsehallinnon Suomi. Kuntien ei toisaalta kannata tässä tilanteessa jäädä odottelemaan sote-uudistusta valtion taholta, koska se tulee myöhässä toiminnan ja talouden kehittämisen näkökulmasta. Olisi edesvastuutonta pysäyttää kunnan suurimman toimialan kehittäminen kolmeksi vuodeksi ja jäädä odottamaan ulkoa tulevaa viisautta.

Nurmeksen kaupungin vuosibudjetista on ostopalveluja 53 % ja näistä soten osuus on yli kaksi kolmasosaa. Esimerkiksi kolmen prosentin tehostaminen sotessa tarkoittaa rahassa 530 000 euroa vuodessa eli yli puolta kunnallisveroprosenttia. Tämä olisi siis meillä vitkuttelun hintalappu. Ja kuten jo aiemmin totesin, meillä Nurmeksessa tilanne on hallinnassa. Olemme sotessa maakunnan toiseksi tehokkain kunta Polvijärven jälkeen.

Sotea siis pukkaa kaikista tuuteista, mutta pukkaammeko me omaa sotea eteenpäin riittävän pontevasti? Tästä haluaisin nyt kuulla kuntalaisten mielipiteitä. Kuntalaisiahan huolettaa saatavuus palvelujen käyttäjinä, mutta hinta palvelujen veronmaksajina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.