16.10.2013

Valtio meissäNurmes on laaja pitäjä. Kaupunkimme pinta-ala on 1855 neliökilometriä. Kaupunkimme suurin maanomistaja on Suomen valtio, joka omistaa 35 % pinta-alastamme. Valtio on siis meissä.

Valtion maa- ja vesiomaisuutta hallinnoi Metsähallitus. Näen asian niin, että Metsähallitus on yhtä kuin Suomen parasta aluepolitiikkaa. Metsähallitus työllistää Nurmeksessa suoraan 25 ihmistä ja välillisesti jopa 100 henkilöä. Puuta tarvitaan aina ja mieluiten tasaisesti. Tällä on suuri aluetaloudellinen ja yhteiskuntavastuullinen merkitys. Metsähallitus hoitaa myös suojelu- ja retkeilyalueita sekä hallinnoi merkittäviä sora-, kivi- ja vesialueita. Minulla olikin mahdollisuus kuulla tällä viikolla Metsähallituksen tuoreimpia kuulumisia hirvijahdissa Sotinpurolla.

Toinen valtion olomuoto näkyy Sotinpuron ampuma-alueella. Sotinpuron uusi isäntä on Kainuun prikaati ja ampuma-alueen käyttö jatkuu vilkkaana. Sotinpuro nojaa paljon Nurmeksen palveluihin ja yrittäjiin. Esimerkiksi sotilaat syövät nurmeslaista leipää ja marssivat nurmeslaisilla sukilla. Yhteistyömme sujuu armeijan kanssa hyvin.

Yhdessä mielessä valtion toiminta Nurmeksessa ei kuitenkaan ole ollut myönteistä: useat valtion virastot ovat vähentäneet henkilöstöään ja viime aikoina tässä on kyseenalaisella tavalla kunnostautunut TE-toimisto. On näet käsittämätöntä, että työtä on siirretty huonomman tuottavuuden olosuhteisiin kalliimpiin kaupunkeihin. Tämä ei ole vastuullista kehittämistä ja saakin meiltä ankarat nuhteet.

Valtio toimii myös kirittäjänä ja edellyttää meiltä kunnilta tuottavuuden parantamista. Tämä näkyy valtionosuuksien leikkauksina. Nurmeksen osalta tämä tarkoittaa vuosina 2012–2015 yhteensä 1 999 890 euron leikkauksia eli hieman yli kahden kunnallisveroprosentin tuottoa. Hieman toisin sanottuna: mikäli verotulot kasvavat terveesti, niin valtio edellyttää meiltä neljässä vuodessa 5,3 %:n tuottavuuden parantamista eli 1,3 %:n tuottavuuden parantamista vuodessa.

Sanotaan, että talo elää tavallaan. Me Nurmeksessa elämme vahvasti tulevaisuuteen uskoen ja kumppanuuksia kehittäen. Viisaat valtion osat ymmärtävät tämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.