22.4.2014

Täpärästi kuivin jaloinOlen katsellut vuoden 2013 elinkeinoelämän talouslukuja Pielisen Karjalan seutukunnassa ja koko Pohjois-Karjalassa. Viime vuoden lukujen valossa näyttää siltä, että Nurmes selvisi vielä viime vuodesta kuivin jaloin. Sitä vastoin kuntanelikkona näyttää pahalta. Jyrkähkö suhdannekäänne kohti huonompaa näyttää ajoittuvan tarkalleen marraskuuhun 2013.

Nurmeslaisten kaikki tulot kasvoivat viime vuonna 2,4 %. Vastaavat luvut olivat Lieksassa 1,8 %, Valtimolla 1,6 % ja Juuassa 1,5 %. Pielisen Karjalan keskiarvo oli 2,0 %. Pelkästään palkkatulojen osalta vastaavat luvut olivat karuja: ainoastaan Nurmes oli plussalla +0,7 %. Naapureiden luvut olivat: Lieksa -0,8 %, Juuka -1,5 % ja Valtimo -1,6 %. Pielisen Karjalan keskiarvo oli -0,4 %. Huolestuttavinta luettavaa ovat palkkatuloja nauttivien henkilöiden määrän kehitys. Kaikki kunnat olivat miinuksella. Nurmes -0,4 % eli 15 henkilöä. Valtimo -1,5 %, Juuka -3,4 % ja Lieksa -3,4 %. Yhteensä siis palkansaajien määrä on laskenut peräti 276 henkilöllä, mistä siis parhaankin kunnan eli Nurmeksen osuus on 15 henkilöä miinuksella. Huolestuttavaa!
 
Positiivinen uutinen Nurmeksessa viime vuodelta on myös teollisuustyöpaikkojen määrän kasvu. Muutos oli Nurmeksessa +4, Valtimolla -4, Lieksassa -54 ja Juuassa -125. Yhteensä Pielisen Karjala oli miinuksella peräti 177 teollista työpaikkaa, mikä tarkoittaa prosentteina -8,9 %. Tämä kokonaistulos kauhistuttaa. Meidän onkin jatkossa tehtävä teollisuuspainotteista elinkeinopolitiikkaa. Positiivinen viime vuoteen liittyvä teollisuusuutinen on tuottavuuden kasvu: liikevaihto yhtä työpaikkaa kohden on kasvanut 177 000 eurosta 200 000 euroon eli peräti 13 %. Esimerkiksi Nurmeksessa yritysinvestointien määrä oli vuonna 2013 jopa 16,2 miljoonaa euroa. Tämä on hyvä taso.

Ennakkotiedot vuoden 2013 yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta kertovat edelleen Pielisen Karjalan vahvasta menosta. Seutumme kehitys on maakunnan parasta ja miltei koko Suomen parasta. Erityisesti puu liikkuu hyvin, maidontuotanto kukoistaa ja elintarvikeyritystemme hyvä vauhti jatkuu. Myös kauppa ja palveluala uivat vastavirtaan eli kasvu jatkui vielä viime vuonna. Monialainen elinkeinorakenne sietää suhdannevaihteluja hyvin.

Tästä vuodesta 2014 tulee kokonaisuutena vielä haasteellisempi. Valtinosuuksien kasvu on absoluuttisena negatiivinen. Verotulopohjan kasvu jää alle kahden prosentin, ja hyvin monessa kunnassa se on negatiivinen. Kuntatalous siirtyy erittäin niukkaan noin 1,5 % kasvuputkeen. Menojen kasvu on saatava hillittyä samaan. Esimerkiksi Nurmeksen kaupungin osalta tälle kuluvalle vuodelle on budjetoitu tulojen kasvuksi 1,8 % ja menojen kasvuksi 0,9 %. Vastaavat luvut viime vuodelta olivat 5,6 % ja 2,2 %. Nyt siis suu on pantava säkkiä myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.