8.5.2014

Metsä puhuttaaSähköisen teknologian ja viestinnän kehittymisen piti olla metsäteollisuuden surma. Paperin kulutuksen laskun uskottiin vain muutama vuosi sitten johtavan yhden teollisuusalan ahdinkoon Suomessa. Toisin kävi. Nettikaupan kasvun myötä kestävän pitkäkuituisen pakkauskartongin kulutus räjähti kasvuun. Metsäteollisuuden korkeasuhdanne onkin jatkunut jo yli vuoden. Pielisen Karjala on ollut tässä selvä hyötyjä kirjaten komeat kasvuluvut viime vuoden jälkipuoliskolta. Esimerkiksi puun sahauksessa, höyläyksessä ja kyllästyksessä kasvua oli peräti 41 %.

Metsät puhuttavat myös Pielisen Karjalan kuntaliitosselvityksessä. Neljällä kunnalla on yhteensä metsiä 11 936 hehtaaria, ja niiden arvo on 31 miljoonaa euroa. Vuosittain saatavat hakkuutulot ovat 1,6 miljoonaa euroa. Myös maakuntajohtaja on nyt iskemässä kyntensä Pohjois-Karjalan kuntien metsiin ja niiden käyttöön. Soppa on sakenemassa kokkien määrän lisääntyessä. 

Biojalostamot ovat Suomen metsäteollisuuden tulevaisuus. Tuotekirjo kasvaa useisiin kymmeniin mukaan lukien kemianteollisuuden raaka-aineet kuten etikkahappo. Hajautetut biojalostamot ovat puolestaan pienempien seutukuntien ja kaupunkien pelastus. Niiden aluetaloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Esimerkiksi Nurmeksen biohiiltämön rakentamisvaihe työllistää yli 160 henkilötyövuotta ja toimiva tuotanto kaikkine välillisine vaikutuksineen 270 henkilötyövuotta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomeen nousee puolen tusinaa pienempiä biojalostamoja, joiden kunkin kustannusarvio on maksimissaan 50 miljoonaa euroa. Näistä jalostamoista kaksi sopii Itä-Suomeen.

Uudistunut metsälainsäädäntö lisää puolestaan metsän käytön mahdollisuuksia ja tätä kautta myös metsän nettotuottoa. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia myös maaseutuyrittäjyyteen. Perinteisestihän Nurmeksen korkeudella metsien nettotuotto on ollut 3,5 % vuodessa. Nyt näkymä on jo 4 %:n pintaan sitä mukaa kun energiapuun ja pienpuun kysyntä kasvavat. Nämä antavat hakkuutuloja ja parantavat metsien kasvukuntoa. Samalla kohenee myös metsänomistajan oma kunto: Olen näet itse risusavotoinut kuluvan talven aikana miltei joka viikonloppu. Vaimonikin erehtyi jo kehumaan olemattomia muskeleitani.

Metsä on aina puhuttanut meitä suomalaisia. Ja puhuttaa jatkossakin. Se on ollut suoja, ruoka-aitta, taloudellinen turva ja inspiraation lähde. Onneksi tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut. On sentään jotain pysyvää tässä muuttuvassa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.