30.9.2014

Paljo tutkistelu väsyttää ruumiinIsossa kirjassa sanotaan osuvasti: Poikani, ota varoituksesta vaari; paljolla kirjaintekemisellä ei ole loppua, ja paljo tutkistelu väsyttää ruumiin (Saarn 12:12).

Olen viime viikkoina väsyttänyt ruumiini ja silmäni paljolla tutkistelulla. Luettavaa on ollut paljon. Näinä kuukausina Suomen kunnissa tehdään paljon kirjoja ja loppua ei näy: talousarviokirjoja, säästökirjoja, kuntaliitoskirjoja ja sotekirjoja. Kirjojen parissa pitää ponnistella paljon. Tietoa pitää etsiä, omaksua, lajitella, yhdistellä ja arvioida. Lopuksi pitää tehdä johtopäätöksiä.

Oikean tiedon löytäminen ja varmistaminen on tärkeää. Nykyisenä nettiaikana tieto löytyy liian helposti ja sitä luulee liian usein oikeaksi. Silloin on tarkempi perehtyminen paikallaan. Erityisen haastavaa nykyajassa on rakentaa tiedon pirstaleista ehjiä todellisuuksia ja tulevaisuuskuvia. Näinä aikoina kylmän viileälle pohdinnalle on erityisen suuri tilaisuus.

Kaikkein tärkeintä on oikeiden johtopäätösten tekeminen. Mitkä ovat ennusteet ja millainen on tulevaisuus? Tarkasteluhetkeä kuvaava tietoa on jo vanhaa. Asioiden kulun ajattelu nykyhetkestä eteenpäin on toimeenpanon ehdoton edellytys. Nopeasti sutaistun suunnitelman toimeenpano on aina kivuliasta.

Väsynyt ruumis tarvitsee vastapainoksi raitista syysilmaa ja liikuntaa luonnossa. Siellä mieli ja silmät lepäävät. Samalla aivojen kuormitus kevenee ja stressitaso laskee. Sen jälkeen voi taas innoilla jatkaa tutkistelua. Paljolla kirjaintekemisellä ei näet ole loppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.