11.2.2015

Ei näkynyt paksua majuria



Oopperan ystävillä on tapana sanoa, että esitys ei pääty ennen kuin paksu leidi on laulanut. Entisaikaan myös sotilasparaateissa näkyi paksuja upseereita. Eläkkeellä oleva puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund aiheutti takavuosina kohua puhumalla paksuista majureista ja pullamössövarusmiehistä. Räväkkä Hägglund halusi herätellä Suomen armeijaa parempaan suorituskykyyn.

Olin viime sunnuntaina Kainuun prikaatin valatilaisuudessa Kajaanissa valakaavan esilukijana ja sotilasparaatin vastaanottajana yhdessä Kainuun prikaatin komentajan, prikaatikenraali Jukka Sonnisen kanssa. Minä en nähnyt ohimarssilla yhtään paksua majuria. Ajat ovat muuttuneet. Minä näin kovakuntoista ja kurinalaista joukkoa. Koulutus on ollut tehokasta.

Itse valatilaisuus oli juhlava. Noin 900 varusmiestä ja 3500 omaista on paljon väkeä yhdellä kentällä. Pakkasta oli 6-7 astetta, ja tuuli kävi armottomana Hoikankankaalla. Aurinko pilkahteli pilvien lomasta. Ihailin Kainuun prikaatin tapaa hoitaa yhteiskuntasuhteita. Varusmiehistä ja heidän omaisistaan pidetään nykyään hyvää huolta. Söimme valalounasta ja komentaja oli kutsunut lounaalle myös kaksi valansa vannonutta sotamiestä omaisineen. Yllätyksekseni minulle luovutettiin lounaan jälkeen Kainuun prikaatin ansiomitali. Se oli suuri kunnia reservin kapteenille.

Juttelin varusmiesten omaisten kanssa. Paljon väkeä oli tullut Pohjanmaalta kuten Nurmosta. Tapasin valatilaisuudessa myös nurmeslaisia vanhempia. Juttelin heidän kanssaan. Maanpuolustushenki elää meillä vahvana. Pojat ja tytöt laitetaan meillä hyvillä mielin armeijaan. Armeijan läsnäolo näkyy meillä Nurmeksessa Sotinpuron ampuma-alueen kautta, jonka uusi isäntä on nyt Kainuun prikaati. Sotinpuron käyttö on tulevaisuudessa kasvamaan päin. Ensi kesänä maanpuolustus näkyy puolestaan Nurmeksen ympäristössä suuren sotaharjoituksen muodossa.

Nurmeksen kaupungin ja Kainuun prikaatin yhteistyösuhteet ovat tärkeät myös elinkeinoelämän kannalta. Meidän yritykset valmistavat tuotteita armeijalle. Armeija marssii meidän sukissa ja syö toivottavasti myös meidän leipää. Muistutinkin ruokalan varuskunnan emäntää meidän hyvistä elintarvikealan yrityksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.