6.2.2015

Kuulumiset KAKS:in seminaaristaOlin tällä viikolla keskiviikkona Helsingissä Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) vuotuisessa seminaarissa. Olen kutsuttujen listalla, koska olen säätiön hankearvioija ja koska itse sain 2000-luvun alkupuolella säätiöltä merkittävän apurahan omaan väitöskirjatyöhöni. Seminaari on merkittävä kunta-alan vuotuinen tapaaminen, ja paikalla oli 400 kuntaihmistä ympäri Suomea.

KAKS:in seminaarissa oli puhujapöntössä vuorollaan peräti kolme ministeriä: Huovinen, Kiuru ja Risikko. Äänessä oli myös kaksi tutkijaa, jotka puhuivat soten ja kuntien tulevaisuudesta.

Ministeri Huovinen kertoi sote-uudistuksen tilanteesta ja uudistukseen kohdistetusta kritiikistä. Ministerin mukaan kustannusten hillintä on uudistuksen eräs tärkeimmistä tavoitteista. Hän vakuutti uudistuksen etenevän eduskunnassa aikataulussaan, vaikka jo työn alkaessa tiedettiin mm. perustuslaillisista haasteista. Nyt siis aiotaan muuttaa ensin rakenne ja sitten vasta rahoitus. Ministeri lupaili ulostuloa monikanavarahoituksesta jo maaliskuussa. Ministeri oli vakuuttava.

Ministeri Kiuru puhui sivistyksestä. Hän oli silmin nähden väsynyt ja jopa hieman turhautunutkin. Kovaa näyttää olevan rääkki ministereillä. Tunsin jopa sääliä ministeriä kohtaan. Ministerin mukaan lukioverkkoa ei karsita, mutta karsinta käy kovana lukiokoulutuksen järjestäjien joukossa. Yhteensä toiseen asteen koulutuksessa halutaan säästää 260 miljoonaa euroa, josta lukioiden osuus on noin kolmannes. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 11 prosentin säästötavoitetta lukio-opetuksen kustannuksissa.

Ministeri Risikko puhui puolestaan kuntien uudesta roolista. Ensin kuntien koko puolittuu, ja sen jälkeen koko vielä puolittuu. Ministerihän on asettanut työryhmän pohtimaan kuntien tulevaa roolia. Tärkein johtolanka tuntuu olevan parivaljakko paikallinen kunta – alueellinen kunta. Paikallinen kunta huolehtii lähidemokratiasta ja mm. kirjastoista. Alueellinen kunta huolehtii elinkeinojen edistämisestä. Minulle tämä ei ollut yllätys, mutta yllätys oli se, että nyt tämä sanottiin ääneen ministerin suulla. Suomennettuna ministerin lausuma tarkoittaa sitä, että edunvalvonnan ja elinkeinopolitiikan tulee olla seudullista.

Tutkija Jenni Airaksinen puhui kuntien tulevasta roolista nelijaolla: kunta on paikallinen identiteetti, kunta on paikallistalous, kunta on hyvinvoinnin tuottaja ja kunta on verkostojen solmukohta. Airaksisen mukaan kuntajohtajan on tunnistettava nämä neljä roolia ja osattava toimia aina tilanteen mukaan joko ”kyläpäällikkönä, ekosysteemipelaajana, ammattijohtajana tai sivistyneenä verkostovelhona”. Airaksinen muistutti kunta-sanan tulevan latinan sanasta ”communis” eli yhteinen. Tutkijan mukaan kunta on paras paikan osaamisessa, ja kunta on kuntalaisen ja yrityksen tärkein demokraattinen tartuntapinta ulkomaailmaan.

Lähdin seminaarista voimaantuneena. Olin pystynyt tuulettamaan myös omia ajatuksiani kuntajohtamisesta. Poikkesin ennen Finnairin bussiin nousua kalastustarvikekaupassa. Heittokalastuskauden alkuun on näet enää kolme kuukautta. Täydensin pakkiani kolmella täsmä-ostoksella, joita en tässä kuitenkaan paljasta…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.