13.4.2015

Kylmiä numeroitaVuosi 2014 alkaa olla tilastojen valossa pulkassa. Tulokehitystilasto vuodelta 2014 julkaistiin viime viikolla. Pielisen Karjalan numerot olivat kylmempiä, kuin osasin aavistaa.

Tulokehitystilasto kertoo kunnittain sen, miten ennakonpidätyksen alaiset tulot ovat kunnassa kehittyneet viime vuoden aikana. Tuloissa on eritelty palkkatulot, eläketulot, työttömyyskorvaukset ja sosiaalietuudet. Tuloissa yhteensä Nurmeksen kasvu oli 1,8 %, Juuan 1,8 %, Lieksan 0,7 ja Valtimon -0,7 %. Palkkatulojen osalta vastaavat lukemat olivat Juuka 1,0 %, Nurmes 0.5 %, Lieksa -0,3 % ja Valtimo -4,4 %. Pielisen Karjala on menettämässä otteensa palkkatyöstä. Erityisen huolestuttava tilanne on Valtimolla, jossa 0,75 prosenttiyksikön kunnallisveron korotuksesta huolimatta kunnallisveroa kertyi vain 0,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. ”Normaalissa” tilanteessa veroja olisi pitänyt kertyä 3,9 prosenttia lisää.

Kun katsotaan palkkatuloja saavien kokonaismäärän muutosta niin, järjestys on seuraava: Juuka +1, Valtimo -39, Nurmes -55 ja Lieksa -59. Yhteensä siis Pielisen Karjalasta on kadonnut vuodessa 152 palkkatulonsaajaa. Tämä on paljon. Valtimolla kasvoi eläketulojen saajien määrä, Lieksassa työttömyyskorvausten saajien määrä ja Juuassa sosiaalietuuksien saajien määrä. Nämä luvut kertovat dynamiikasta: Valtimo ikääntyy ja eläkeläiset jäävät kuntaan, jossa työn määrä laskee jyrkästi. Lieksassa on työpaikkoja menetetty äskettäin ja työttömät ovat jääneet kuntaan. Juuassa työttömyyskorvaukset ovat muuttuneet sosiaalietuuksiksi. Juuan alamäki kiviteollisuuden jäljiltä ei enää tästä pahene ja luvuissa onkin jo pilkahdus uudesta noususta. Nurmeksen tilanne on tervein, mutta meillä ihmiset muuttavat pois, jos he eivät ole palkkatyössä. Tämä näkyy puolestaan väestökatona.

Kunnallisveron purevuus heikkenee edellä kuvatun dynamiikan vuoksi. Tämä näkyy niin, että veronkorotukset eivät lisääkään verotuloja, ja erot kuntien välillä nimellisen ja efektiivisen veroprosentin erotuksessa kasvavat. Pienin ero on Lieksalla 6,36 %, Sitten tulevat Nurmes 6,82 %, Valtimo 7,23 % ja Juuka 7,54 %. Nurmes on saanut hieman Lieksaa kiinni, mutta edelleenkin keskipalkat ovat Lieksassa n. 112 euroa kuukaudessa Nurmesta korkeammat.

Seutukuntatarkastelussa huolestuttavaa on se, että Keski-Karjala ui syvällä. Kun kaikki tulot lasketaan yhteen, niin Joensuun seudun kaikkien tulojen kasvu oli 2,3 %, Pielisen Karjalan 1,1 % ja Keski-Karjalan vain 0,5 %. Työttömyyskorvausten kasvussa ykkösenä on Joensuun seutu 9,6 prosentilla, sen jälkeen on Keski-Karjala 9,1 % ja Pielisen Karjala 4,4 %.

Edellä kuvatut tiedot antavat viitettä myös tälle vuodelle: Verokorteissamme on liian suuret pidätysprosentit. Kuntien ansioverotulojen kasvu taittuu, koska marraskuun oikaisut iskevät nyt ikävästi kuntiin. Nurmeksen osalta tilanne on vakaampi. Meillä näyttääkin alustavasti siltä, että verotulojen kehitys vastaa ennusteitamme. Mikäli toimintakate onnistutaan säilyttämään, niin vuosikatekin säilyy hyvänä. Tulopuolelta ei ole tänä vuonna odotettavissa mitään apuja kuten kävi viime vuonna.

Koko maakunnan pitää nyt viimeistään herätä. Nyt on aika luoda uusia työpaikkoja aktiivisella elinkeino- ja teollisuuspolitiikalla. Näin palkkatulokehitys käännetään taas nousuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.