12.11.2015

Tulevaisuuden uskoa Nurmeksen kaupungin budjetissa 2016



Nyt olen tehnyt johtavana viranhaltijana oman työni Nurmeksen kaupungin vuoden 2016 talousarvion osalta. Edessä on vielä kaupunginhallituksen viimeinen käsittely ja sen jälkeen kaupunginvaltuusto.

Uskomme tulevaisuuteen. Kaupungin budjetista löytyy paljon hyviä pilkahduksia. Aloitan siitä, että vuonna 2016 ns. Sairaalan tontti otetaan käyttöön ja yhteensä 6-8 miljoonan euron investoinnit käynnistyvät tontilla. Yhtäaikaisella rakentamisella on siten merkittävä elvyttävä vaikutus koko yhteisömme talouteen. Kaupunki aloittaa itse yhden näistä hankkeista eli uuden ison päiväkodin rakentamisen. Uskon sen olevan hirsirakenteisen.

Teollisuusyritysten investoinnit uudelle teollisuusalueellemme jatkuvat myös vilkkaana. Olemme budjetoineet kasvavia rakennuslupatuloja ensi vuodelle. Vuonna 2016 Känkkäälässä tapahtuu investointeja 2-3 yrityksen toimesta. Riippuen yritysten omasta vauhdista, investointien yhteisarvo on haarukassa 8-20 miljoonaa euroa. Suurin investointi on biohiiltämön ensimmäisen osan toteutus. Bioenergia-alalla on myös muita investointeja valmisteluputkessa.

Luovan alan yrittäjiä rohkaisemme uudella siemenrahastolla, joka on tarkoitettu luovan alan yrittäjille ja vapaan ammatin harjoittajille luovalla alalla. Uskon, että saamme ensi vuonna paljon hakemuksia.

Kannustamme nuoria yrittäjyyteen uuden kesäyrityssetelin avulla yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa. Tämä on uusi merkittävä avaus, joka opettaa nuoria vastuunottoon. Lisäämme myös resursseja työllisyyden hoitoon niin, että ihmiset työllistyvät oikeisiin töihin. Vältämme tempputyöllistämisen karikoita.

Tuemme kulttuuritapahtumia entiseen tapaan. Tuemme ensi vuonna myös suuria karjalaisia laulujuhlia, jotka järjestetään kesäkuun puolivälissä. Silloin kaupunkimme täyttyy 2 000 kulttuurivieraasta pitkän viikonlopun ajaksi. Pelkästään tämä tapahtuma tuo matkailutuloja kaupunkiimme n. 450 000 euroa.

Panostamme liikuntaan lisää: Ensi vuoden budjetti sisältää ensilumen ladun avaamisen Hyvärilään. Tämä parantaa kansanterveyttä ja lisää liikuntamatkailun virtoja Nurmekseen. 

Budjettimme on kaikilta keskeisiltä osiltaan tasapainossa: tulomme kasvavat samaa vauhtia kuin menot. Toimintakate vahvistuu. Vuosikate kattaa poistot. Emme velkaannu liikaa eli investoinnit rahoitetaan pääosin tulorahoituksella. Veroprosenttimme on ensi vuonna maakunnan alhaisimpien joukossa ja näillä näkymin vuonna 2017 se on koko maakunnan alhaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.