22.12.2015

Hyvän Joulun aineksetMistä hyvä joulu on tehty? Mieleni tekee aloittaa yhteisöllisyydestä. Paras joulumieli tulee siitä, kun ajattelee miten kaikki pidetään samassa veneessä. Tämä on myös viisautta yhteisten asioiden hoidossa.

Rauhaa tarvitaan nyt päälle maan. Monta Josefia on lähtenyt Galileasta rekisteröitymään Eurooppaan. Tunisialaisen hedelmäkauppiaan polttoitsemurhasta alkoi ennennäkemätön kyseenalaistaminen ja kuohunta arabimaailmassa. Valtarakenteet murtuivat ja näin myös ääriliikkeet saivat pelikenttää. Meillä Euroopassakin on tapahtunut paljon ja lyhyellä aikaa. Ja Suomi on osa Eurooppaa.

Yhteinen aika kuuluu myös jouluun. Haluamme muita ihmisille ympärille ja haluamme antaa aikaa myös yksinäisille ihmisille. Meidän työssäkäyvien ihmisten kirous nykyaikana on ajan puute. Minun mielestäni joulussa on juuri parasta yhteinen aika rakkaiden ihmisten kanssa.

Jouluun kuuluu myös kauneuden kaipuu. Meille suomalaisille se tarkoittaa valkeaa joulua. Jouluna korostuu myös meidän suomalaisten vahva luontoyhteys ja kaipuu luontoon. Ilmastonmuutos tuntuu puhuttavan meitä suomalaisia kovasti, koska valkea joulumme on uhattuna.

Suomalaiset tuntuvat rakastavan joululauluja. Niiden kuuntelemisesta ja laulamisesta onkin tullut nykyajan tärkeimpiä tapoja laskeutua jouluun. Viime vuosina on tullut paljon myös uusia joululauluja. Seurakunnat ovat oivaltaneet tämän ja joululaulujen ystävät ovat nykyajan kirkkokansaa.

Jouluun kuuluu myös sovinto ja armo. On aika sopia riidat, on aika antaa anteeksi ja on myös mahdollisuus saada aloittaa alusta. Koskaan ei näet ole liian myöhäistä sopia asioita.

Meillä Nurmeksessa joulun varma merkki on Immanuel-jouludraama. Tätä kirjoittaessani iltapimeällä näen työhuoneeni ikkunasta komeasti valaistua näytelmää Nurmeksen kirkon mäellä. Musiikki ja laulu kaikuvat jyhkeänä pimeässä illassa.

Olemme kaikki voittajia. Olemme jaksaneet jouluun asti. Armo on annettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.