31.12.2015

Uusi vuosi 2016


Uuden vuoden aloitukseen kuuluu perinteisesti kurkistus tulevaan. Minulla on etuoikeus tehdä työtä paikalla, josta näkee moneen suuntaan ja jossa tietoa on paljon saatavilla ja eri lähteistä. Miltä vuosi 2016 näyttää kaupunginjohtajan silmin?

Uskon, että vuonna 2016 Nurmeksessa tapahtuu useita isoja yritysjärjestelyjä. Yritykset vaihtavat omistajaa. Uusia toimijoita uskoo ja saapuu kaupunkiimme. Nurmeksessa investoidaan paljon: erityisesti puuhun ja bioenergiaan liittyvät investoinnit käynnistyvät. Useita näistä investoinneista on valmisteltu jo 2-3 vuotta. Nyt on toteutuksen aika. Investoinneilla on ennen kaikkea isot aluetaloudelliset vaikutukset kantorahatulojen, työtulon ja yrittäjätulon kasvun kautta.

Siun Soten ja maakunnallisen itsehallintoalueen valmistelu työllistää vuonna 2016 paljon kaikkia kuntia ja myös meitä. Tehtävää on todella paljon: organisaatiomallien pohdintaa, tehtävien läpikäyntiä, sopimusten siirtoja, talouslaskelmia, lausuntoja ja vaihtoehtojen pohtimista. Tämä vaatii paljon sekä virkamiehiltä että luottamushenkilöiltä.

Itsehallintoalueiden valmistelun ohella kunnan uudistuvaa roolia valmistellaan kilpailukykyiseksi. Uuden kunnan tulee olla hyvä sekä hyvinvoinnin että elinvoiman edistämisessä. Nurmeksen hallintomalli uusitaan vuoden 2016 aikana kuten valtuustoseminaarimme linjasi. Tärkeä seikka on myös uusimuotoisen kunnan ja sote-alueen sekä itsehallintoalueen rajapinnan rakentaminen. Kunnan muuttuva rooli muuttaa myös luottamuselinten työnjakoa ja rooleja. Erityisesti kaupunginhallituksen rooli on tässä tarkastelussa suuri: veikkaan sen muuttuvan kohti puheenjohtajamallia, jossa korostuu konsernin tilannepöytänä toimiminen.

Kuntalaisten kannalta Nurmes jatkaa edullisen verotuksen ja käyttömaksujen kaupunkina. Tämä tulee olemaan lähivuosina tärkeä kilpailuetumme. Kaupunkimme on onnistunut monialaistamaan elinkeinopohjaa, mikä on mahdollistanut verotulojen kasvun myös vaikeina aikoina. Taloudellisilla mittareilla mitattuna Nurmes on vahvassa kunnossa ja olemme tehokas palvelutuottaja. Kaupunkimme työilmapiiri on myös hyvä.

Vuosi 2016 tuo myös tullessaan muutoksia kaupungin johtoryhmään. Uusi kamreerimme Jussi Sallinen aloittaa työnsä. NuVa-kuntayhtymälle tulee myös edustus kaupungin johtoryhmään. Samoin PIKES:lle. Oman tulevaisuuteni olen puolestaan antanut Pohjois-Savon maakuntavaltuuston käsiin, joka valitsee 4.4.2016 uuden maakuntajohtajan. Tämä pitää nöyränä. Omalta osaltani voin siis vain sanoa, että ”niin on hyvin kuin käy”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.