8.1.2016

KieliattraktioErilaiset kielet ja kulttuurit ovat vetovoimatekijöitä Euroopan sisällä. Eräät alueet ovat nostaneet profiiliaan juuri oman kielensä avulla. Tällaisia alueita ovat Euroopassa esimerkiksi Skotlanti ja Baskimaa. Ilmiö tuntee nimen kieliattraktio. Kyseessä on vetovoimaisuus, joka syntyy omasta ja omaperäisestä kielestä. Kaikki vetovoimaisuus on hyvästä erityisesti syrjäisille alueille.

Meillä Nurmeksessa on nousevia merkkejä tästä samasta ilmiöstä. Romanilapsilla on kielipesä ja läksykoulu, joita OKM tukee vuosittain. Myös karjalankielinen kielipesä on toiminut Nurmeksessa ja sitä ollaan aktivoimassa uudelleen. Suojärven Pitäjäseura on perustanut kielityöryhmän. Tekeillä on aapinen, sanakirja, kielioppi ja erilaisia opetusmateriaaleja.

Nurmeksen Bomban alueen kehittämiseen on karjalaisuus kuulunut aina. Nyt karjalankieltä on esitetty matkailualueen yhdeksi uudeksi johtolangaksi. Useat toimijat ovat olleet minuun yhteydessä asian tiimoilta. Yhteenveto viesteistä on sen suuntainen, että vähemmistökielten asemaa tulee vahvistaa monin eri tavoin. Keinoina on esitetty mm. seminaareja, aikuisten ja lasten kielipesiä sekä vähemmistökielikeskusta.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on kirjauksia vähemmistökielien asemasta sekä myös hieman taloudellista tukea. Esimerkiksi saamen kielen tukeminen ja elvyttäminen on jo konkretisoitunut monin tavoin. Tästä mekin voisimme ottaa esimerkkiä. Karjalan kielen revitalisoinnille tuntuukin nyt olevan nostetta.

Eräs elvyttämistapa on aikuisten kielipesätoiminta ja kielikurssien lisääminen esimerkiksi matkailun sisältötarjontaan. Tätä vaihtoehtoa meidänkin kannattaa tutkia. Kieli on keskeisin ihmisten integraatiotapa eli tapa oppia ymmärtämään muita ihmisiä ja tulla itse ymmärretyksi.

Meillä kunnissa kannattaakin olla valppaana. Kasvava mielenkiinto kieli- ja kulttuuriasioita kohtaan on myös meille mahdollisuus Nurmeksessa. Nurmeshan tunnetaan erilaisia kulttuureja suvaitsevaisena kaupunkina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.