2.1.2020

Nurmeksen mannekiinit
(Juhlapuhe Nurmes-Valtimo -kuntaliitoksen juhlassa 31.12.2019 Valtimolla)

Hyvä juhlaväki. Naiset ja miehet. Me kaikki olemme oman historiamme tuotoksia. Ajatuksemme ja tekomme ovat peräisin siitä, mitä me olemme aiemmin kokeneet. Nyt on tärkeää, että tunnemme yhdessä sekä Nurmeksen että Valtimon historian hyvin. Kiitän edellä nähtyä esitystä Valtimon yli 100 vuoden historiasta. Nyt kun tunnemme tätä tarinaa paremmin, niin siitä voi tulla osa meitä. Myös minuakin.

Kuntaliitos on iso ja vaikea juttu. Se on myös herkkä prosessi, jota voi helposti kohottaa ylöspäin tai myös painaa alaspäin. Kuntaliitoksessa tärkein asia on yhteisen kulttuurin luominen ja sen jälkeen tämän vaaliminen. Olemme tässä työssä nyt vasta alkumetreillä. Pyydän teitä kaikkia mukaan tähän. Jokaista omien voimiensa mukaan. Myös Sinua.

Tärkeää on tunnistaa alkuvaiheessa ne erot, mitä Nurmeksella ja Valtimolla on ollut tähän asti: meidän kuntien hallintosäännöt ja poliittinen kulttuuri ovat olleet erilaiset. Ulkoa päin ei ole helppo nähdä toisen sisälle. Siksi joudumme tunnistamaan ja opettelemaan sekä luomaan entisten rinnalle ja tilalle uusia verkostoja. Tässä asiassa olemme tasavertaisia sekä Nurmeksessa että Valtimolla.

Erilaisuuksien tunnistamisessa ja sietämisessä avainasia on suvaitsevaisuus. Ilman sitä uudet alut ja armo eivät olisi edes mahdollisia – toistan uudet alut ja armo eivät olisi edes mahdollisia. Nurmeksessa ja Valtimolla on hyviä ihmisiä. Ilman näitä hyviä ihmisiä en minäkään olisi tällä paikalla puhumassa. Miksi? Olen pakolaisen lapsi ja lapsenlapsi. Tasan 80 vuotta sitten uutta vuotta vietettiin meidän suvussa toisella tapaa kuin nyt, mutta näillä samoilla seuduilla silti. Tästä juhlapaikasta vain 13 kilometriä etelään, Talvilahden talossa, Kuokkastenkosken rannalla, sen ajan pakolaisperhe, Karjalan evakot Suistamolta, ottivat uudelleen otteen elämän syrjästä. Ilman hyviä ihmisiä täällä se ei olisi ollut mahdollista. Olen tästä kiitollinen niin kauan kun minulle on elinpäiviä suotu.

Valtakunnan mittakaavassa kuntaliitos on yksi tapa turvata ja parantaa meidän suomalaisten peruspalveluja. Kunnalla on oikeuksia ja velvollisuuksia. Tärkeimmät oikeudet ovat kunnallinen itsemääräämisoikeus ja veronkanto-oikeus. Tärkeimmät velvollisuudet ovat peruspalvelujen järjestäminen ja demokratian toimivuuden varmistaminen. Tämän kaiken välikappaleita me kaikki olemme. Olemme saaneet toiminnan oikeutuksen Suomen lainsäädännöstä. Siksi uusi Nurmes on olemassa.

Hyvä kuulijat. Jokaisessa puheessa on piilotettuna pihvi. Tässä se nyt sitten tulee: Uuden Nurmeksen vahvuuksien ja mahdollisuuksien esittely. Menestyksen avaimet on piilotettu usein siihen, että vahvistamme vahvuuksiamme ja hyödynnämme mahdollisuuksiamme.

Kuntaliitoksen valmistelussa olemme näet valinneet joitakin avainviestejä, joiden avulla kerromme samansuuntaisesti vahvuuksistamme ja mahdollisuuksistamme. Näin vahvistamme meidän yhteistä viestiä elinvoimaisesta Nurmeksesta. Kysymys on tietoisesta toiminnasta.

Ensimmäinen vahvuutemme on meidän sijainti eli olemme keskellä kaikkea. Keskellä kaikkea. Olemme keskellä kolmea maakuntaa, kolmea lentokenttää ja kolmea isoa matkailukeskusta. Meille tulee asfalttitie kuudesta eri ilmansuunnasta. Meillä on myös rautatie- ja vesitiekuljetusmahdollisuus. Olemme myös lähempänä Venäjää. Tämä sijaintietumme yhdistettynä meidän aktiivisuuteen logistiikkainvestoinneissa tekee meistä houkuttelevan toimintaympäristön esimerkiksi bioteollisuudelle ja matkailulle.

Toinen vahvuutemme on koulu- ja kulttuurikaupunki Nurmes. Koulu- ja kulttuurikaupunki Nurmes. Meidän koulut ja päiväkodit ovat hyvässä kunnossa. Meillä on oma vahva lukio ja kaksi Riverian koulutusyksikköä. Meidän Porokylän koulu valittiin Suomen parhaaksi Kiva Kouluksi. Meillä on myös avoin päiväkoti. Kulttuuri on meidän arjessa vahvasti mukana kaupungin ja yhteisöjen toimivan yhteistyön ansiosta.

Kolmas vahvuutemme ja mahdollisuutemme on ympäristövastuullinen Nurmes. Ympäristövastuullinen Nurmes. Nurmes on hiilineutraalisuuteen pyrkivä HINKU-kunta. Meillä on uusi bioteollisuusalue. Olemme myös sitoutuneet ensi vuoden talousarviossa liikennebiokaasun tuotanto ja jakeluverkoston pystytykseen Nurmeksessa. Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitoksessa tämä vahvuutemme vahvistuu entisestään ja se on hyvin linjassa oman maakuntamme Pohjois-Karjalan strategian kanssa. Biotalous näkyy vahvasti myös Riverian Valtimon koulutusyksikön nykypäivässä ja tulevaisuudessa.

Neljäs vahvuutemme ja mahdollisuutemme on leipää luonnostaan. Leipää luonnostaan. Olemme yhdessä vahva maatalouspitäjä. Pohjois-Karjalan vahvin. Meillä on hyviä elintarvikealan yrityksiä. Metsätalous, puunkorjuu ja puunjalostus ovat meillä isoja toimialoja. Ruoan kotimaisuus ja paikallisuus ovat meille tärkeitä. Isojen teollisuushankkeiden toteutumiseksi meidän tulee jatkaa ennakoivaa maankäytön suunnittelua. 

Viides vahvuutemme ja mahdollisuutemme on toimiva ja tehokas konserni. Toimiva ja tehokas konserni. Tämä toteutuu hyvän puolueettoman valmistelun ja yksituumaisen ja toimivan päätöksenteon kautta. Uusi Nurmes koostuu emosta ja kuudesta konserniyhtiöstä, joista kukin on omalla toimialallaan tehokas ja vaikuttava. Kehitämme tätä omaa konsernirakennettamme jatkuvasti vastaamaan toimintaympäristömme muutoksia.  Konsernimme ymmärtää investointien merkityksen elinvoimamme ylläpitäjänä.

Toivon, että voitte yhtyä näihin viiteen viestiin ja viedä sanaa eteenpäin kaikkialla missä liikuttekin. Jokainen meistä muuttuu kuntamme mannekiiniksi ihan kuin Antero Rokka sanoi pataljoonan komentaja majuri Sarastielle Tuntemattomassa Sotilaassa: Maanviljelijä Kannakselt. Nykyään Tikkakosken mannekiini. Meillä tämä sama menisi näin: taksikuski Karppinen Verkkojoelta, nykyään Nurmeksen mannekiini. Hammaslääkäri Kämäräinen Porokylästä, nykyään Nurmeksen mannekiini. Rakennusyrittäjä Määttä Kauppalasta, nykyään Nurmeksen mannekiini.

Hyvä juhlaväki. Yhteishenki ja hyvä fiilis ovat meidän tärkeimpiä menestystekijöitä tästä eteenpäin. Onnistumiset pitää uskaltaa mainita ja kohottaa. Kiitoksella on oma paikkansa. Myös anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat tärkeitä. Niitäkin on tämän kuntaliitoksen rakentamisen matkalla nähty.

Uuden Nurmeksen viestinnän tulee olla yhdensuuntaista ja yhdessä sovittuja avainviestejä toistavaa. Nykymaailma on viestinnän osalta haasteellinen, koska jokainen uutispäivä on aivan erilainen ja hyvin kilpailtu. Jokainen uutispäivä on kuin täysi vesiämpäri, johon mahtuu vain ämpärillinen vettä. Kysyn meiltä kaikilta: haluammeko, että ämpärissä on myös Nurmeksen vettä? Haluammeko todella? Nykymaailmassa olisi huono strategiavalinta se, että kunta aina vain sopeutuu siihen mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Pitää olla oma suunnitelma, muuten olet osa jonkun muun suunnitelmaa.

Olen kiitollinen ja ylpeä ja tästä. Olemme yhdessä saavuttaneet uuden alun mahdollisuuden. Kutsun nyt meidät kaikki mukaan Uuden Nurmeksen rakentamiseen. Ei ole niin pientä asiaa ja panosta etteikö se olisi arvokas kokonaisuuden kannalta. Kysymys kuuluu nyt mitä sinä voit tehdä Nurmeksen puolesta?

Onnittelen Nurmeksen kaupunkia, Valtimon kuntaa ja Suomen valtiota siitä, että olemme nyt tässä pisteessä. Tästä eteenpäin menemme yhtenäisenä ja vahvana. Niin on hyvin kuin meille käy.

Toivon omasta ja Nurmeksen kaupungin puolesta uudelle Nurmekselle jatkuvaa menestystä sekä voimaa ja viisautta tuleville vuosille.    - Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.