16.1.2020

Positiivisuus olemme me


Mieltäni ilahdutti suuresti 14.1.2020 Ylä-Karjala-lehdessä julkaistu valtuustoryhmien puheenjohtajien tulevaisuuskirjoitukset. Paikallislehti oli antanut heille vapaan aiheen kertoa Nurmeksesta vuonna 2030. Enpä ole aikoihin lukenut lehdestämme näin tömäkkää ja selkokielistä tulevaisuustekstiä, jonka oli koostanut päätoimittaja Anu Saarelainen.

Kaikkien seitsemän ”ryhmyrin” kirjoitukset olivat positiivisia ja kantaa ottavia. Kiitos siitä! Kirjoitukset huokuivat tulevaisuuden uskoa ja mahdollisuuksia. Usea kirjoittaja korosti teollisuuden merkitystä, liikenneyhteyksiä, maalla asumista ja maaseutuelinkeinojen tärkeyttä. Nurmes nähdään hyvänä ja oikeana paikkana globaalissa maailmassa, vaikka olemme riippuvaisia kansallisesta ja kansainvälisestä kehityksestä. Nurmes nähdään paluumuuttajan maalla asumisen ihannekaupunkina, jossa perustarpeet tyydyttyvät hyvin.

Ryhmyreiden mielestä Nurmes on jatkossakin menestyvä itäsuomalainen kaupunki, joka hoitaa asiansa hyvin. Olemme toimiva ja tehokas, mutta myös taloudellinen kaupunki. Peruspalvelujen uskotaan pitävän hyvin pintansa. Myös investointien ja päätöksenteon tärkeyttä korostetaan. Kykenemme myös uusiutumaan.

Kirjoittajat näkevät Nurmeksen turvallisena ja viihtyisänä asuinpaikkana, jonka koulutuspalvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuolisia. Kaupungin talouden halutaan pysyvän jatkossakin kunnossa ja kirjoittavat arvostavat Nurmeksen vankkaa talouspohjaa, joka mahdollistaa itsenäiset valinnat kaikissa tilanteissa.

Liikenneyhteydet otti esille neljä kirjoittajaa. Erityisesti junaliikenteestä halutaan huolehtia hyvin ja kehittää sitä ennakkoluulottomasti. Nurmeksen logistinen sijainti nähdään oikeana ja hyvänä. Eräs kirjoittaja vertasi Nurmesta Roomaan – kaikki tiet vievät sinne! Hänen mielestään liikenneyhteyksien ylläpito on elinvoiman elinehto. Tähän on helppo yhtyä.

Elinkeinojen osalta ei nähdä mullistusta muttei romahdustakaan. Nojataan nykyisiin vahvuuksiin niitä edelleen vahvistaen. Esiin nousevat metsät, pellot, leipä ja luonto. Kirjoittajat korostavat uuden teollisuuden keskittämistä vihreän teollisuuden alueelle Känkkäälään. Matkailun ja luontomatkailun tulevaisuuteen sekä luonnon puhtauteen uskotaan. Maa, puu ja vesi ovat meidän peruselementtimme kuten eräs ryhmyreistämme toteaa.

Kirjoittajat viittaavat myös yhteistyökykyyn, sisäiseen eheyteen ja verkostoihin. Erityisesti nyt kuntaliitoksen jälkeen huomiota pitää kiinnittää hyvän yhteiskulttuurin syntymiseen ja eteenpäin katsomiseen. Näin toteaa suurimman valtuustoryhmämme ryhmyri. Pienimmän valtuustoryhmän ryhmyri korostaa puolestaan rohkeutta kohdata palvelutuotannon haasteet ja ratkaista niitä ei-perinteisellä tavalla ja älykkäästi.

Ryhmyreiden tulevaisuustekstit ovat hyvin linjassa Nurmeksen kaupungin tämänhetkisten avainviestien kanssa. Työstimmehän niitä yhdessä vasta kuukausi sitten ja kuulimme valmistelussa myös yrittäjäjärjestön mielipidettä. Tekstit haastavat sopivasti myös minua kaupunginjohtajana. On ilo valmistella asioita päätettäväksi näin tulevaisuusorientoituneelle ja vastuulliselle päättäjäjoukolle. Kiitos vielä kerran hyvistä tulevaisuusteksteistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.