19.3.2012

Uuden kunnan visio

”Uusi Nurmes on eheä ja elinvoimainen pohjoiskarjalainen kaupunki, joka on valmis yhteistyöhön muiden kuntien kanssa.” Näin kuuluu uuden kunnan eli Nurmeksen kaupungin ja siihen yhdistyvän Valtimon kunnan uusi visio.
Visio korostaa yhteistyökykyä naapureiden kanssa. Tätä arvostaa nyt myös valtio, joka patistaa kuntia aiheellisesti yhteistyöhön jopa yli maakuntarajojen. Yhteistyöllä saadaan aikaan vetovoimaisempia yksiköitä. Valtio tulee myös herkemmin säilyttämään palveluitaan yhteistyöhön pystyvillä seuduilla.
Olen kallistumassa kuntaliitoksen puolelle. Eniten vaakakupissani painaa uuden kunnan vetovoiman ja elinvoimaisuuden lisääntyminen. Kuntaliitosneuvotteluissa on ideoitu uusia asioita elinvoiman parantamiseksi: uusia asunto- ja teollisuusalueita, aktiivisempaa maankäyttöä ja tehokkaampaa viestintää ja markkinointia. Kuntaliitoksen suuri hyöty on myös resurssien kokoaminen yhden valtuuston alaisuuteen: Uuden kunnan valtuutettujen posteista tulee painavia. Syksyn kunnallisvaaleista tulee näin erittäin merkitykselliset.
Visio korostaa myös eheyttä. Eheys tarkoittaa sitä, että entisen Valtimon kunnan alueella palvelut säilyvät hyvinä ja että kaikki uuden kunnan asukkaat ovat tasa-arvoisia keskenään. Kuntaliitoksen tarkoitushan on palvelujen turvaaminen kuntalaisille pitkässä juoksussa. Vision loppuosa ”yhteistyöhön muiden kuntien kanssa” viittaa moneen suuntaan. Olemme yhteistyöhaluisia ja -kykyisiä seutukunta- tai maakuntarajoista riippumatta unohtamatta kuitenkaan Juukaa ja Lieksaa. Tällä viikolla lähdemme jo kulkemaan tämän uuden vision suuntaan. Muutos on mahdollisuus.
Työviikkooni kuuluu mm. perehtyminen teknisen viraston ja sivistyspalvelukeskuksen toimintaan. Laadin tällä viikolla myös Nurmeksen vastausta valtion kuntarakenneuudistukseen. Käyn yrittäjän 50-vuotiskahveilla. Lauantaina saamme ministerivieraan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.