14.5.2012

Hopeaa rajan takaa

Blogini otsikolla en tällä kertaa tarkoita sukuhopeita ja Mikko Niskasen ohjaamaa Esa Anttalan romaaniin perustuvaa elokuvaa. Nyt on kysymys Sotkamon Tipasojalle avattavasta Sotkamo Silver Ab:n hopeakaivoksesta ja Nurmeksen tulevaisuudesta.
Hopeaa pääosin tuottava monimetallikaivos sijaitsee aivan Nurmeksen ja Valtimon rajan takana Sotkamon puolella. Kaivos rakennetaan 2012–2013. Sinne syntyy 50 suoraa työpaikkaa ja noin 30 välillistä työpaikkaa. PIKES on ollut mukana kaivoksen suunnittelussa ProKaivos-hankkeen kautta. Nyt on sadonkorjuun aika: Nurmeksen kaupungin tulee korjata oma sille kuuluva hyötynsä kaivoksen tuomista työpaikoista ja sen tarvitsemista palveluista usean eri alan yrityksiltä. Kaivos ja sen rakentaminen tarvitsevat palveluja mm. metalliyrityksiltä, huolto- ja kunnossapitoyrityksiltä, vartiointiyrityksiltä, ruokahuoltoyrityksiltä, siivousyrityksiltä, vaatehuoltoyrityksiltä ja kone- ja kuljetusyrityksiltä.
Olisikohan nyt aika ottaa meillä täällä Nurmeksessa keskusteluun ns. sairaalantontin rakentaminen asuntokäyttöön? Tälle isolle tontille mahtuisi mielestäni 2-3 erikokoista taloa, joissa voisi olla vuokra-asuntoja, yhteisöllistä asumista sekä omistusasuntoja. Sairaalantontti voitaisiin toteuttaa myös ns. aluerakentamisen periaatteella. Nurmes tarvitsee lisää asuntoja, koska kauniiseen kaupunkiimme on juuri nyt paljon tulijoita.
Puhuin sunnuntaina äitienpäivän juhlassa Koivurinteen Erän kämppäkartanolla. Juhla oli upea ja ihmisiä tupa täynnä. Kävimme vaimoni kanssa katsomassa myös yhtä vaihtoehtoa uudeksi asunnoksi.
Kesä näyttää nyt todella tulevan. Voimme taas olla iloisia siitä, että pitkästä talvesta ja hurjasta työmäärästä on selvitty. Nyt eletään jo vuoden valoisimpia päiviä luonnossa, kun lehti ei vielä ole puussa täytenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.