25.5.2012

Kuinka meillä nyt menee?

Nurmeksen kaupungin talousraportti 1-4/2012 on valmistunut. Raportista löytyy monia positiivisia asioita. Nurmeksessa oli 8360 asukasta 30.4.2012. Väestön kokonaismuutos on +1, joka on paras tulos pitkiin aikoihin ja parempi kuin esimerkiksi Joensuun. Toinen ilonaihe on työttömyyden väheneminen verrattuna naapurikuntiin.
Talouden osalta Nurmeksen kaupunki näyttäisi saavuttavan tänä vuonna nollatuloksen, joka olisi kelvollinen verrattuna esimerkiksi alijäämäiseen talousarvioon. Meilläkin toimintakulujen kasvu on kuitenkin 4 %, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna. Useissa verrokkikunnissa vastaava luku on 5-6 %. Kaupungin maksuvalmius on säilynyt hyvänä. Lainaa kaupungilla on vajaat 11 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito näyttäisivät pysyvän budjetissa, mikä on hyvä asia. Tämä ei suinkaan ole normaali tilanne Suomen kunnissa. Oma terveydenhuollon kuntayhtymä ja ennaltaehkäisevä sosiaali- ja perhetyö näyttävät taas kyntensä.
Verotulot polkevat paikoillaan ja ne seurailevat vuoden 2011 alkukuukausien tasoa. Elinkeinoelämässä niin Suomessa kuin koko Euroopassa on siirrytty syklisestä taloudesta kriisiytyneeseen talouteen, joissa ei ole selviä nousu- ja laskukausia. Kriisitaloudessa kehitys polkee paikoillaan ja kasvun hetket ovat ajallisesti lyhyitä ja kasvuvauhti niissä hidas.
Valtio ottaa pois Nurmeksen kaupungilta tänä vuonna 900 000 euroa ja ensi vuonna hieman pelättyä vähemmän eli 400 000 euroa. Lisäksi poistoaikojen lyheneminen 30 vuodesta 20 vuoteen ”rokottaa” meitä ensi vuoden tilinpäätöksessä 580 000 eurolla.
Kokonaisuutena voidaan sanoa, että meillä menee kohtuullisesti. Taloutemme näyttää pitävän pintansa tänä vuonnakin. Päättäväisiä toimia tarvitaan kuitenkin verotulojen lisäämiseksi. Nurmes houkuttaa työssä käyviä ihmisiä ja kasvuhaluisia yrityksiä. Nämä molemmat ovat meidän aidon kasvun eväitä. Työn määrää lisäämällä luodaan verotuloja ja sitä kautta hyvinvointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.