22.3.2013

Tilinpäätöksen mulkoilua

Nurmeksen kaupungin viime vuoden tilinpäätös on herättänyt minussa monenlaisia tunteita ja kokemuksia. Skaalani on vaihdellut valonpilkahduksista vihaiseen mulkoiluun.

Positiivisia tuntemuksia viime vuodelta ovat herättäneet muuttovoitto, pieni lainamäärä per asukas, kustannustehokkuus (Pielisen Karjalan kustannustehokkain kunta), tulos naapurikuntiin verrattuna sekä vastuiden väheneminen. Kumulatiivista ylijäämää on vielä 6,2 M€. Plussaksi lasken myös sen, että kokonaisuus pelitti: millään rintamalla ei tapahtunut romahdusta.
Vihainen puolestaan olen seuraavista asioista: valtio-osuuksien leikkaukset (1,45 M€), verotulojen jyrkkä lasku kahtena viimeisenä kuukautena, sairaanhoitopiirin ennustevirheet (muuttunut ensivastetoimintatapa ja lomapalkkavelan muutos), vuosikatteen puolittuminen, henkilöstökustannusten kasvu vanhustenhoidossa sekä Loma-Nurmes Oy:n tappiokierteen jatkuminen.

Nurmeksen kaupungin tulos on hyvin samanlainen kuin vuosina 2000, 2004 ja 2006. Vuoden 2012 tulos on siis viidentoista vuoden aikajänteellä 4. huonoin. Yllättävän paljon vuositulosten välillä on vaihtelua.
On syytä olla huolissaan nykyhallituksen ministereiden kokemattomuudesta, mikä näkyy toimenpiteiden yllättävinä vaikutuksina kunnissa. Esimerkiksi suuret pörssiyhtiöt käyttävät porsaanreikiä, kuten konsernin sisäisiä siirtoja ja tämän kautta yhteisöverotulojen lasku on Suomessa kiihtynyt. Valtion budjettiriihissä tehdään ratkaisuja, jotka heikentävät kuntien asemaa: yhteisöveron lasku, kotitalousvähennyksen ylärajan nosto sekä valtionosuusleikkausten kiristykset.

Nurmeksella on kuitenkin tällä hetkellä yksi valttikortti. Kaupunkimme ilmapiiri on reipastunut ja meillä on tekemisen meininki. Emme surkuttele tai syyttele olosuhteita. Osaamme arvostaa kaikkia hyviä asioita kaupungissamme.
Olen saanut paljon positiivista palautetta myös naapurikuntien asukkailta ja yrittäjiltä. Nurmeksen dynaamisuus on huomattu sielläkin ja oveamme koputetaan useasti.

Ja ihan lopuksi lähetän terveisiä Ylä-Karjala –lehden kolumnistille eli ”Mäntyniemen isännälle”: kissan pätevyys ei riitä biohiiltämön johtoon. Sehän näet elää pelkillä kiitoksilla. Biohiiltämöä tulee johtamaan sentään ammattijohtaja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.