2.1.2014

Juhlapuhe Nurmeksen torilla Uudenvuoden yönä

Pidin seuraavanlaisen puheen Nurmeksen torilla uudenvuoden yönä 2013–2014
 

Hyvät nurmeslaiset, naiset ja miehet! Mina damer und herrar! My ladies and gentlemen! Meine Damen und Herren! Mesdames et Messieurs! “Uvazhajemyje damy i gaspada” (Уважаемые дамы и господа). 

Nurmeksen uusi graafinen ilme kertoo meistä olennaisen: Nurmes on kaikista suunnista vahva ja värikäs. Nurmes on vetovoimainen. Nurmes on voimakeskus.

Nurmeksesta tuli kaupunki 1.1.1974. Maaliskunnan ja kauppalan päättäjät tekivät kauaskantoisen ratkaisun. He käyttivät päättäjinä sitä korkeinta valtaa ja juuri tällaisia tilanteita varten valtuutetut Nurmekseen valitaan. Nyt taas eletään ehkä samankaltaisia hetkiä.

Juhlimme siis nyt nelikymppisiä. Kaupunki muistaa alkavana vuonna 2014 kaikkia kaupungissa asuvia 40-vuotiaita ikätovereitaan. Heitä on muuten 67 nurmeslaista. 

Neljäkymmentävuotias kaupunkimme on pärjännyt vuosikymmenten ristiaallokoissa ja tuiskuissa. Nurmes on tänään vetovoimainen voimakeskus. Asukkaat ja yritykset luottavat kaupunkiimme ja päättäjiimme. Useissa Nurmeksen kaupungin kehittämissuunnitelmissa on ollut yksi yhteinen asia eli se, että Nurmeksen mainitaan olevan Pielisen alueen liikenteellinen keskus. Itse asiassa Nurmes on koko Itä-Suomen puitteissa merkittävä liikenteen solmukohta. Tämän tosiasian ovat jo monet yritykset sanoneet ääneen.

Vuonna 1974 Nurmeksessa oli 11 526 asukasta, mutta väestökatovauhti oli jo kova eli yli 150 ihmistä vuodessa, mikä tarkoitti prosentteina n. 1,4 prosenttia. Muissa samankokoisissa kaupungeissa väkimäärä sitä vastoin kasvoi, koska kaupungit satsasivat teollisuuden kehittämiseen. Nurmes oli kuitenkin valmistelemassa omia erilaisia valintojaan.

Millaisia aikoja elettiinkään tasan 40 vuotta sitten? Vuonna 1974 oli Suomessa öljykriisi. Uri Geller taivutteli lusikoita televisiossa. Richard Nixon erosi Watergate-skandaalin takia ja Veikko Vennamo kannettiin eduskunnasta ulos. Hectorin ja Juicen laulut ottivat kantaa maailmanmenoon. Viuhahdus tuli muotiin. Linnan juhlia ei pidetty Sylvi Kekkosen kuoleman takia. Peltojen paketointi alkoi.

Vuonna 1974 maailman, Euroopan ja Nurmeksen kasvun ylle oli nousemassa jo uhkaavat pilvet. Taloudellinen kasvu oli Euroopassa loppumassa ja otettiin ensiaskeleita jälkiteolliseen yhteiskuntaan. Nurmes päättikin tehdä itsestään matkailukaupungin, ja kaupunki laati vuonna 1974 Nurmeksen matkailukaupungin esisuunnitelman. Suunnitelma ydin oli siinä, että Nurmeksesta tulee kansanmatkailun merkittävä kohde Suomessa 1700 vuodepaikalla ja 1300 hengen leirintäalueella. Nurmes halusi vuonna 1974 tulla myös merkittäväksi tukikohdaksi Kostamuksen rakentajille ja sen alihankintateollisuudelle. Näin luki muun muassa Nurmeksen kaupungin yrittäjätiedotteessa.

Nyt 40 vuotta myöhemmin olemme hieman samankaltaisessa tilanteessa. Kasvua ei juuri ole ja monet kunnat etsivät uusia elämisen ehtoja eri elinkeinoista sekä yhteistyökumppaneita muista kunnista. Tulevan vuoden aikana Nurmeksen kaupunki aikoo löytää kuntaliitoskumppaninsa ja kääntää Nurmeksen elinkeinoelämän historiassa kokonaan uuden lehden bioteollisuuden avulla. Seuraavassa öljykriisissä olemmekin jo sitten omavaraisia. Nurmeksen vuotuisia yksityisiä metsätuloja voidaan kasvattaa nykyisestä 1,1 miljoonasta eurosta 1,5 miljoonaan euroon pelkästään biohiiltämön avulla.

Toisena tärkeänä asiana otan esille maatalouden kehittämisen. Maatalous on näet Nurmeksen tärkein toimiala. Maatalous työllistää Nurmeksessa 450 ihmistä ja toimialan liikevaihto on tällä hetkellä 20 miljoonaa euroa, mistä 7 miljoonaa tulee maidosta. Vahvaa voidaan edelleen vahvistaa. Minun mielestäni Nurmekseen pitäisi laatia maatalouden teho-ohjelma 2030, joka tavoittelisi mittavia maatalouden investointeja, kannattavuuden parantamista ja uusia toimintatapoja. Yhtenä tavoitteena voisi olla toimialan liikevaihdon nosto 50 prosentilla 30 miljoonaan euroon.

Hyvät nurmeslaiset. Jos haluamme, että Pielisen Karjala on elinkelpoinen paikka jatkossakin, voimia pitää yhdistää. Kukaan ulkopuolinen ei meitä auta. Voimien yhdistämisessä olennainen ja ainut asia ei ole kuntaliitos, vaan osaavien käsien löytäminen ja elinvoiman elvyttäminen kuntanelikon sisällä. Meidän pitää yhdessä kääntää kurssi kohti parempaa. Kun valoa on vähän, niin neljä terälehteä on vahvempi kuin yksi ainoa terälehti. Vuosina 2015 ja 2016 koheneva yleinen taloustilanne antaa hyvän valmistelupohjan Pielisen Karjalan uudelle kunnalle. Voisimme vielä saada aikaan taloudellisesti ehjän kokonaisuuden.

Hyvät Nurmeksen luottamushenkilöt ja kaikki kaupungin työntekijät! Meiltä kaikilta odotetaan keskimääräistä enemmän ja me olemme palvelutehtävässä. Haluankin muistuttaa teitä seuraavasti Jacob Tengströmin virren 522 sanoin: ”Vyötä lahjomattomuuteen tehtäviinsä valitut, ohjaa laajakatseisuuteen johtajiksi kutsutut, vastuutansa kantamaan, heikompia puoltamaan”. Samasta virrestä löytyy myös ajankohtaisia ja toimivia ohjeita kuntarakenneneuvottelijoille kaikkiin neljään kuntaan: ”Poista neuvotteluistamme epäilys ja itsekkyys. Silloin johtaa tahtoamme luottamus ja ystävyys”.
Hyvät nurmeslaiset. Me ansaitsemme sen, mitä meillä on. Mutta millainen on tulevaisuutemme eli mitä me voimme ansaita huomenna? Me ihmiset olemme sangen kyvyttömiä ennakoimaan tulevaisuutta. Tästä ilmiöstä käytti libanonilainen kirjailija Nassim Nicholas Taleb nimitystä ”musta joutsen”. Joutsenen oletettiin olevan valkoinen, kunnes 1600-luvulla nähtiin ensimmäinen musta joutsen. Tämä oli asia, jota ei oltu edes osattu kuvitellakaan, mutta yhtäkkiä se muuttui itsestäänselvyydeksi.

Näemmekö kaikki mahdollisuutemme? Kysynkin teiltä hyvät nurmeslaiset, mitkä voisivat olla lähivuosina Nurmeksen mustat joutsenet?
-        Pielisen Karjalan suurkunta?
-        Syntyvyyden nousu kuolleisuutta suuremmaksi?
-        Puuhiilitehdas?
-        Uuden ajan vihreä teollisuuskaupunki?
-        Maatalouden uusi voimakas Ylä-Karjalan yhteinen kehityssysäys?
-      Porokylän ja Kauppalan taajamien kasvaminen fyysisesti yhteen vahvaksi liikekeskukseksi?

Minä uskon Nurmeksen tulevaisuuteen ja kasvuun. Perustan käsitykseni kaikkeen siihen tietoon, mitä minulla on käytettävissä kaupunkimme nykytilasta ja tulevaisuudesta. Meillä on hyvä strategia. Meillä on hyvä joukkue. Meillä on ahkerat kuntalaiset. Tarvitsemme meidän kaikkien käsiparit.
Kiitän lämpimästi kaikkia kaupungin työntekijöitä ja luottamushenkilöitä hyvin sujuneesta vuodesta. Olemme yhdessä vahvoja. Olkoon siitä merkkinä kohta alkava ilotulitus.

Hyvät kuntalaiset. Toivon, että uusi alkava vuosi sujuu hyvissä merkeissä, kuten tämä päättyvä vuosikin on sujunut. Toivotan teille kaikille terveyttä, hyviä ihmissuhteita ja mielenrauhaa. 
Toivotan kaikille kuntalaisille ja Nurmeksen kaupungille hyvää ja onnellista uutta vuotta 2014. 

Kiitos!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.