3.1.2014

Luovuus on itsekuria ja oikeita menetelmiäUsein kuulee puhuttavan, että joku ihminen on luova. Ikään kuin luovuus olisi ominaisuus tai peräti synnynnäinen ominaisuus. Kun luovuutta on tutkittu enemmän, niin sen takaa onkin paljastunut systemaattista työskentelyä, tehokkaita menetelmiä ja oman mielen hallintaa. Luovat ihmiset kykenevät myös panemaan toimeksi ja viemään asian maaliin saakka. Muutoinhan luovuus ei tulisi edes esiin.

Sain eräältä yrittäjältä huoneentaulun, johon hän oli koonnut voittajan tunnusmerkistöä. Taulun ajatukset menevät seuraavasti: Voittajat suunnittelevat kun muut leikkivät. He opiskelevat kun muut nukkuvat. He uskovat kun muut epäilevät. He valmistautuvat kun muut uneksivat. He aloittavat kun muut lykkäävät. He työskentelevät kun muut toivovat. He säästävät kun muut tuhlaavat. He kuuntelevat kun muut puhuvat. He hymyilevät kun muut murjottavat. He kiittävät kun muut kritisoivat. He jatkavat kun muut luovuttavat.
Luovaan tilaan pääseminen on avain luovuuteen. Jokainen meistä voi kokeilla sitä: kun jotakin asiaa alkaa ideoida, niin ideointia pitää jatkaa useita kierroksia, jopa kymmeniä kierroksia. Jonkun pitää myös toimia peilinä tai sparrata oikealla tavalla. Ihmistä ei ole luotu toimimaan yksin.

Sparrauksessa ja rinnakkaisessa ajattelussa voi käyttää esimerkiksi Edward de Bonon kehittämää ”kuuden erivärisen ajatteluhatun tekniikkaa” kutakin erikseen: ideaa tutkitaan objektiivisesti, ideaa tutkitaan tunneperäisesti, ideaa tutkitaan kriittisesti, ideaa tutkitaan miettimällä etuja, ideaa tutkitaan ideoimalla lisää ja hulluttelemalla sekä ideaa tutkitaan pohtimalla kuinka päästään haluttuun lopputulokseen. Tämän hattutekniikan ideana on katsoa ongelmaa eri näkökulmista ja samalla ottaa eri rooleja, jolloin keskustelu ei ole häiritsevän poukkoilevaa.

Oikea tapa ymmärtää ja työstää luovuutta hyödyttää suuria organisaatioita kuten kuntia. Isoissa organisaatioissa käytetään paljon aikaa erilaisissa kokouksissa ja palavereissa. Käytettyjen menetelmien pitää olla sellaisia, että tulosta syntyy ja että esimerkiksi turhaan poukkoileva keskustelu ei varasta liikaa aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.