3.3.2014

Ketään ei jätetä



Sote-asia alkaa selkiintyä monilta osin: Niin valtion, maakunnan kuin seutukunnan tasolla työryhmien työ tulee nyt päättäjien arvioitavaksi. Myös ISKE-työryhmä on saanut työnsä valmiiksi Pohjois-Karjalassa. Maakuntaamme on kaavailtu yhtä omaa, yhtenäistä ja ehjää sote-aluetta. Kaikki kunnat hoidettaisiin, myös reunakunnat, siksi tarvitaan maakunnan kattava ratkaisu. Mitään kuntaa ei jätetä yksin.

Uudistukset ovat myös taloudellinen välttämättömyys. Millään kunnalla ei ole rahaa odottaa. Nopeaa etenemistä puoltaa myös edunvalvonta. Näin maakunta voi päättää itse omista asioistaan. Uskon myös, että löytyy oikeudenmukainen kustannusten jakomalli kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien kesken.

Maakunnallinen sote voisi olla ennakkoluuloton kehittäjä ja monituottajamallilla toimiva kokonaisuus, joka menestyy myös kilpailussa työvoimasta. Erillisiä eritysvastuualueita eli ervoja ei tarvittaisi, vaan valtakunnallisen koordinaation voisi hoitaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö.

En usko, että sote-järjestämisasia nousee suureen rooliin, koska keveimmillään järjestämisen voi hoitaa ”järjestäjäkonttori”. Perustelen näkemystäni niin, että kaikki kunnat – myös Joensuu – joutuvat luopumaan lautakunnistaan ja oman valtuuston päätösvallasta viime kädessä. Jatkossa luottamushenkilöpaikat olisivat soten tuotantokonsernin elimissä. Käytännöllisesti ajateltuna järjestäminen ei ole tärkeää, vaan tuottaminen. Käsillä oleva sote-lakiluonnos ei ota kantaa tuottamiseen. Se jää maakuntien omaksi asiaksi.

Seutu- ja kuntatasolla näkyisi sote-tuotantoyksikkö. Pielisen Karjalan neljä kuntaa (Juuka, Nurmes, Lieksa ja Valtimo) muodostaisivat sote-tuotantoyksikön. Tällaisella ”seutusotella” olisi oma johto ja oma tuotantovastuu. Pidän tätä mallia hyväksyttävänä myös Nurmeksen kannalta. Itse asiassa tämä malli vastaa varsin pitkälle sitä, mitä olemme Nurmeksen kaupungin omassa strategiatyössä pohtineet.

Nyt on tärkeää luoda siirtymävaiheen rivakka askellus tähän seutusoteen. Uskon, että tämä voi löytyä Pielisen Karjalan neljän kunnan yhteisessä selvitystyössä. Sitä ennen Nurmeksen ja Valtimon tulee tehdä sote-integraatio. Näillä askelmerkeillä Pohjois-Karjalaan syntyy sote, jota kaavailtiin jo yli kymmenen vuotta sitten. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.