16.4.2012

Kuntaliitos on ainutkertainen mahdollisuus

I have a dream. Sisimmässäni toivon Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitoksen toteutuvan. Näen tämän jos minkä kuntaliitoksen olevan luontevan, toimivan ja molempia osapuolia hyödyttävän. Seuraavat kuntaliitokset ovatkin sitten useamman mutkan ja satojen kokoustuntien takana. Liitosten kätilönä näet tarvitaan valtiota, joka on myös siittänyt nämä alulle karttaharjoituksineen. Puhemiehenä toimisi valtion asettama selvitysmies.
Kuntaliitoksen kariutuminen tarkoittaisi sitä, että uusi mahdollisuus olisi sekä Nurmeksen että Valtimon kannalta huonompi vuoden 2015 alussa. Kun samassa pöydässä jakajina on myös muita, niin mitä kortteja siinä jaossa Valtimo voisi saada? Joku muu kunta pyrkisi oitis Valtimon kupille. Yhteinen terveydenhuollon kuntayhtymä olisi myös vaarassa. Voisiko luottamus olla yhtään sen parempi kuin nyt? Kohtaisivatko erilaiset ja useammat kuntakulttuurit yhtään sen paremmin kuin nyt kohtaavat…
Näen nykyliitoksessa paljon hyötyjä myös Nurmeksen kannalta. Uuden kunnan elinvoimaisuus kasvaisi tuntuvasti. Myös lamansietokyky paranisi olennaisesti. Nurmeksen ja Valtimon elinkeinorakenteet täydentävät toinen toisiaan. Arvostan todella korkealle valtimolaisen maa- ja metsätalouden. Esimerkiksi Valtimon maitotilat ovat maamme kärkeä. Kuntaliitos toisi lisäksi Nurmekselle lisää palvelujen järjestämisvaraa.
Valtion tarjoama 4,3 miljoonaa euroa on paljon rahaa, koska se on riihikuivaa. Rahamäärä vastaa Valtimon kunnan yhden veroprosentin tuottoa 19 vuoden ajalta. Tällä kertaahan tämä raha aiotaan käyttää viisaasti palvelujen kehittämiseen eikä vanhojen rästien hoitamiseen. Tämä on merkittävä etu erityisesti Valtimon lähipalvelujen ja palvelujen harmonisoinnin kannalta.
Kuntaliitoksen hyödyt eivät tule automaattisesti kuten ”manulle illallinen”. Työt alkavatkin varsinaisesti vasta kuntaliitosten jälkeen. Yhdistymishallitus asetettaisiin jo viikolla 19.
En käy tässä neuvomaan kummankaan kunnan valtuutettuja. Kuntajakolaki (4§) kertoo näet sen, mihin päätöksenteon valtuustoissa 26.4. pitää perustuu. Meillä on siis käytössä nyt poikkeuksellisen selvät arviointiperusteet asialle. Aiomme perustaa esittelyn pelkästään näihin lain asettamiin kriteereihin. Samanhan tekee myös valtio, joka päättää asiasta vielä meidän jälkeemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.