2.4.2012

Yritysten tärkeydestä ja pääsiäismunista

Olen ottanut tavakseni vierailla viikoittain yhdessä nurmeslaisessa yrityksessä. Tällä noin tunnin mittaisella käynnillä kysyn yrityksen kuulumisia, laajennussuunnitelmia, työvoiman rakennetta ja saatavuutta sekä kokemuksia Nurmeksen kaupungin palveluista. Olen kohdannut näillä käynneilläni innostuneita ja varsin tyytyväisiä yrittäjiä.
Yritykset ovat tärkeitä kaupungille monesta näkökulmasta: työntekijät maksavat kunnallisveroja kaupungille, yritykset yhteisöveroa valtiolle ja kiinteistöveroa kaupungille, yritykset ostavat kaupungilta vettä ja lämpöä, yritykset ovat yhteistyökumppaneita kaupungin palvelutuotannossa ja yritykset kantavat yhteiskunnallista vastuuta mm. tukemalla kolmannen sektorin toimintaa.
Kokopäiväiset työpaikat ovat elintärkeitä kunnille. Nykyajan kirous on kunnallisveron heikko purevuus. Peräti 20 % Nurmeksen tulonsaajista ei maksa kunnallisveroa laisinkaan. Tämä johtuu kasvaneista verovähennyksistä ja suorista vähennyksistä veroista. Eläketulovähennys, perusvähennys, työtulovähennys ja kotitalousvähennys ovat näitä kuntien verotuloja ”syöviä” vähennyksiä. Kunnallisveron purevuus on myös sitä heikompi, mitä korkeampi kunnan veroprosentti on Suomessa. Tämä on kestämätön yhtälö jatkossa: ne kunnat jotka korottavat kunnallisveroa eivät saa juurikaan kerättyä tällä tavalla tuloja lisää.
Kaupungin ja yritysten hyvää yhteistyötä voi kuvata parhaiten sanalla kumppanuus. Kumppanit ovat ajan tasalla toinen toistensa tekemisistä. Kynnys ottaa yhteyttä on matala. Toimijat tuntevat toisensa myös ihmisinä. Ajatukset käyvät yksiin.
Tämän viikon työsarkaani kuuluu jatkaa perehtymistä uuteen työhöni, valmistella päätöksiä ja viimeistellä Nurmeksen kaupungin lausuntoa valtiolle kuntarakenneuudistuksesta.
Odotan myös pääsiäistä – en vieläkään voi olla hämmästelemättä sitä, miten innokkaita sekä lapset (27v., 24v. ja 21v.) että anoppi (4x20v.) ovat pääsiäismunien etsinnässä. Se on meidän perheen perinteemme. Uusien piilopaikkojen keksiminen vain on vuosi vuodelta vaikeampaa. Yhden munan aion kyllä ”jemmata” uuden uunimme kätköihin…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.