18.1.2013

Puhe uudelle valtuustolle 17.1.2013

”Siinäpä nyt tie menevi, ura uusi urkenevi laajemmille laulajoille, runsahammille runoille.” Toivotan teille arvoisat valtuutetut menestystä alkaneeseen valtuustokauteen. Toivon myös, että arvoisan valtuuston puheenjohtajan laatima uusi istumajärjestys on perstuntumalta hyvä.
Elämme nyt aikoja, jolloin kuntapäättäjiltä todellakin tarvitaan laajempia laulutaitoja, kuten Elias Lönnrot aikoinaan sanoi. SOTE- ja kuntarakenneuudistus vaativat meiltä paljon työtä. Tähän työhön pitää valmistautua hyvin ja hallitun työnjaon kautta. Meidän on viisasta jo ennakolta jakaa meidän neuvottelijoita eri ryhmiin. Otankin asian esille jo kaupunginjohtajan katsauksessa ensi maanantaina kokoontuvalle uudelle kaupunginhallitukselle. Kaupungin strategiatyö on nyt puolimatkan krouvissa. Löysitte sieltä pöydiltänne strategiatyöryhmien uudet kokoonpanot.
Työnsä päättänyt valtuusto jättää teille vahvan perinnön. Kaupungin talous on tasapainossa, ja Nurmeksen kansa on pian kasuava. Muuttotappiomme viime vuodelta on pienin sitten lamavuoden 1991. Lehmän häntä nousee. Vuonna 2015 olemmekin jo sitten nollatilanteessa.
Hyvät valtuutetut. Nyt meillä on myös yhteinen hiili, johon voimme puhaltaa. Olemme itse tekemässä Nurmeksen tulevaisuutta. Huomenna puolilta päivin järjestetään tässä samassa salissa biohiiltämön mediainfo, jossa julkistetaan Pohjois-Karjalan mittakaavassakin merkittävä puuhun liittyvä energiateollisuuden investointikokonaisuus. Viime viikolla julkaistu Itä-Suomen kehittämisraportti on mannaa meidän korville. Samoin myös se, että useita meitä nurmeslaisia on kutsuttu työnsä aloittavan Pohjois-Karjalan tulevaisuusklubin jäseniksi.
Kataisen hallituksen ohjelmaneuvotteluissa sovittiin siitä, että peruspalvelut tuotetaan Suomessa kuntapohjaisesti. Elinvoimainen kunta on tavoitteena, ja kuntarakennelakiluonnoksessa elinvoiman mittarina on kunnan oma kyky lisätä verotulojaan toimillaan eli kyky tuloksekkaaseen elinkeinotoimintaan. Miksi asiat eivät kuitenkaan etene tähän suuntaan? Maakuntakaupunkien johtajat otvailevat, selvitysmiehet selvittävät, virkamiestyöryhmät esittävät enemmän uusia kysymyksiä kuin vastaavat entisiin. Joudumme nyt siis itse ratkaisemaan kuntauudistuksen ja palvelu-uudistuksen keskinäisen sekavan suhteen. Myrskylyhtynä meillä on tässä omat strategialinjauksemme ja verkostomme kaikkien puolueiden ja hallinnonalan päättäjiin.
Hyvät valtuutetut. Nurmeksen kaupungin strategialinjaus pääterveysasemasta on osoittautumassa osuvaksi. Tuoreesta SOTE-raportista löytyy muutamia lauseita, jotka ovat kuin meidän kynästä. Raportti suosittaa Suomeen 70 vahvan terveysaseman verkoston perustamista nykyisten terveyskeskusten pohjalta. Nurmes on laskujeni mukaan yksi näistä. Valtion palveluiden osalta Nurmeksen aseman vahvistumista osoittaa mm. poliisiaseman miehityksen kasvu.
Arvoisat valtuutetut. Sanon tämän brittiläistä valtiomiestä mukaellen: minulla ei ole tarjota teille mitään muuta kuin kokouksia, kompromisseja ja hyviä päätöksiä. Jätetään veri, uurastus, hiki ja kyyneleet muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.