7.1.2013

Puulla parempiin päiviin

Euroopassa kaivataan paperia ja sellua entistä vähemmän. Sitä vastoin energiasta on kasvava pula, ja rikkipitoisten polttoaineiden, kuten kivihiilen ja maaöljyn, verotus kiristyy jatkuvasti. Nyt on aika pohtia vakavasti itäsuomalaisen puun mahdollisuuksia. Etenkin meillä Pohjois-Karjalassa, jossa vain hieman alle puolet puuston vuotuisesta kasvusta tällä hetkellä käytetään.
Itä-Suomessa metsäteollisuus ei ole auringon lasku ala, vaan positiivisia esimerkkejä löytyy useita: kuten liimapuuta tekevä, toimintaansa laajentava Keitele Forest, lämpöpuun valmistaja Lunawood ja sahausennätyksensä viime vuonna tehnyt Kuhmo Oy. Pohjois-Karjalassa Joensuuhun rakennetaan Fortumin pyrolyysi-öljylaitosta. Nurmekseen rakennetaan biohiiltämö, joka tuottaa puuhiiltä ja öljyä. Sekä puuhiilen että puuöljyn energiasisältö on suuri eli 7 MWh/tn, mistä seuraa logistinen kilpailukyky kuljetuskustannusten osalta.
Itse asiassa kysymyksessä on koko Suomen puunjalostusteollisuuden suunnan tarkistamisesta niin, että tukin ohella myös muulle puutavaralle on kasvavia markkinoita. Merkkejä metsä- ja energiateollisuuden uudesta aallosta on jo aistittavissa. PIKES on esittänyt Pohjois-Karjalan kärkihankeluetteloon ”Pielisen Karjalan energiateollisuusohjelmaa”. Nurmeksen kaupunki on suunnittelemassa vihreän energian teollisuusaluetta. Lieksan kaupunki havittelee pyrolyysi-öljylaitosta Kevätniemeen.
Nurmekseen vuonna 2015 valmistuva biohiiltämö käyttää puuta tarkentuneen arvion mukaan 720 000 kiintokuutiota vuodessa. Tämä puu on pyöreää runkopuuta, jonka latvaläpimitta on 2-28 senttiä. Tämänkaltaista pyöreää puuta voitaisiin kestävästi hakata Itä-Suomesta ja Kainuusta yli 4 miljoonaa kuutiometriä nykyistä enemmän.
Nurmeksen puuhiiltämö tuottaa pelkästään kantorahatuloina Itä-Suomeen runsaat 13 miljoonaa euroa vuodessa. Kunnallisverotuloina se tuottaa noin 400 000 euroa vuodessa ja kiinteistöverotuloina runsaat 100 000 euroa vuodessa. Nämä ovat kovia lukuja. Kantorahatuloilla on erityisen suuri merkitys kotimaisen kulutuskysynnän ylläpidossa Pielisen Karjalassa. Verotulot ovat puolestaan tärkeitä Nurmeksen kaupungille.
Puun energiakäyttöä hiilen tai öljyn muodossa rohkaisevat myös metsänhoidon laki-uudistukset. Tulevaisuudessa metsänomistaja voi käsitellä metsäänsä vapaammin ja sen mukaan mitkä ovat omat tavoitteet. Uskon, että tulevaisuudessa osa metsänomistajista keskittyy hiili- ja öljypuun tuottamiseen.
Suomen talous ei koskaan ole liian synkkä. Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Biotalous on tällä hetkellä yksi potentiaalisimmista aloista. Uskon, että lähivuosina ”Pielisen kaupungissa” päästään puulla parempiin päiviin. Jopa lottovoittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.