24.1.2013

SOTE-kuulemisen kuulumisia

Olin eilen Joensuussa SOTE-kuulemisessa. Mukanani Nurmeksen kaupungin delegaatiossa olivat myös valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat sekä sosiaalijohtaja. Paikalla oli kaikkiaan 70 henkilöä kaikista Pohjois-Karjalan kunnista ja myös Heinävedeltä.
Tilaisuuden henki oli vaihteeksi hyvä. Oli jopa aistittavissa ”Pohjois-Karjalan henkeä”. Kuntien puheenvuorot olivat maltillisia ja naapureiden asioita ei juurikaan kommentoitu. Minäkin olin samoilla linjoilla. Käytin Nurmeksen puheenvuoron ja perustin sen strategiatyömme SOTE-työryhmän hyvään pohjatyöhön. Meillä on tähän soitantoon sopivat nuotit, joten minun ei tarvinnut ravistaa hihasta yhtään mitään.
SOTE-uudistus näyttäytyy kuntauudistuksen renkinä. Tulen tähän johtopäätökseen, koska kaiken takana on kuntien taloudellinen kantokyky. Taloudenpidon toinen puoli ovat tulot eli aktiivinen elinkeino- ja elinvoimapolitiikka. Toinen puoli ovat menot, joten SOTE-uudistuksen tarve on välttämätön miltei kaikissa kunnissa.
SOTE-uudistuksessa on kaksi pihviä eli kyseessä näyttää olevan tuplaburgeri. Ensimmäinen pihvi on kuntien lähipalvelut. Uudistuksella tavoitellaan sitä, että asuinkunnasta riippumatta meille kaikille suomalaisille taataan riittävät ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Tämä tapahtuu antamalla järjestämisvastuu yhtä kuntaa suuremmalle kokonaisuudelle eli SOTE-alueelle, mutta tuotantoa voi tapahtua 20 000 asukkaan alueilla terveysasemaverkoston kautta. Toinen pihvi on kilpavarustelun suitseminen ylimmän tason erityisvastuissa eli erityisen vaativan hoidon antamisessa ja koordinaatiossa.
Pielisen Karjalan kunnat näyttävät olevan samoilla linjoilla sen suhteen, että jos koko maakunta on yhtä ja samaa SOTE-aluetta, niin hallintomallin pitää nykyisen sairaanhoitopiirin kaltainen kuntayhtymä. Joensuun kaupungin toive vastuukunta-mallista on tässä tilanteessa epärealistinen.
Nurmeksen asema SOTE-lähipalvelujen tuottamisessa on vahvin heti Joensuun jälkeen. Meillä on Joensuun ohella ainoana kuntana Pohjois-Karjalassa terveyskeskussairaala, jossa on leikkaussali, sairaalatason kalustoa ja henkilöstöä. Näistä lähtökodista SOTE-uudistus saattaa jopa vahvistaa Nurmeksen asemaa Pielisen Karjalan palvelutuotannossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.