2.1.2013

Nurmes tarvitsee uusia asukkaita ja työpaikkoja

Vuosi on vaihtunut. Mitä toivon kaikkein eniten työssäni uudelta alkaneelta vuodelta? Ykkösenä toivelistallani on Nurmeksen kaupungin elinvoimaisuus. Elinvoima näkyy käytännössä uusina asukkaina ja uusina työpaikkoina. Vain elinvoimainen kunta voi omilla toimillaan vaikuttaa muun muassa verotulojen määrään.
Elinvoimaisuudesta on tulossa valtion tavoittelemassa kuntarakenneuudistuksessa ehkäpä tärkein kriteeri. Vain elinvoimaisella kunnalla nähdään olevan tulevaisuutta. Elinvoiman mittana valtiovalta pitää kykyä tehdä tuloksellista elinkeinopolitiikkaa eli kunnan kykyä edesauttaa uusien työpaikkojen syntymistä ja verotulojen kasvua. Elinvoiman aikaansaamiseksi tarvitaan halua ja kykyä. Valitettavan monelta kunnalta nämä puuttuvat. Sen vuoksi elinvoimaiset kunnat aiotaan nyt valjastaa kuntarekien eteen Suomessa.
Ensimmäinen askel uusien asukkaiden ja yritysten houkuttelussa on maankäytön suunnittelu: kaavat ovat kasvun välineitä. Kaavoituksen avulla aktiivinen kunta osoittaa hyviä ja kilpailukykyisiä paikkoja asumiselle ja yritystoiminnalle ilman että nämä häiritsevät toisiaan. Toinen askel on kasvun positiivisen kierteen aikaansaaminen. Esimerkiksi yritysten menestyminen nostaa henkeä ja innostaa muitakin yrityksiä menestymään. Kolmas askel on kunnan mukanaolo muutamissa kasvua aikaan saavissa isoissa hankkeissa, joilla on isoja kerrannaisvaikutuksia. Isot hankkeet näkyvät, ja ne ovat myös tärkeitä mielipideilmaston muokkaajia.
Asukkaiden houkuttelussa puolestaan kunnan ilmapiirillä on suuri merkitys. Myönteinen vire houkuttelee uusia ihmisiä. Uskon kehitysmyönteisyyden olevan yksi tärkeimmistä ilmapiirin tekijöistä. Toinen selvä tekijä on eteenpäin katsovuus: ne paikkakunnat menestyvät, joissa katsotaan eteenpäin eikä haikailla menneen suuruuden perään. Ihmiset ovat erittäin herkkiä aistimaan nämä ilmapiirierot. Kolmanneksi haluan vielä mainita toimivat ja hyvin saavutettavat palvelut.
Kasvun aikaansaamisen edellytys on tietoinen valinta kasvun hakemisesta. Tämä valinta tehdään kunnan strategiatyössä. Strategia siis määrittää sen, halutaanko kasvua. Minä itse toivon, että Nurmeksen päättäjät valitsevat kasvuun tähtäävän strategian. Näin Nurmeksen elinvoimaisuus varmistetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.